Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4003 | Broj poruka: 14419

anonymous

Ante Perica, dr. med.

Poliklinika Fizioderma
Zagreb, Gustava Krkleca 38


Dermatitis perioralis ili nesto drugo?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Ljiljana

24.06.2005. 10:44

Oko usana duzi period imam crvenilo koje me podsjeca na lisaj. Prvu kremu, koju sam dobila 1995 godine, sam u ne znanju koristila dug period, a ona je u svom sastavu imala corticosteroide, te sam time izazvala ovo crvenilo. Brzo se, koza tog djela, susi, a doktor mi je propisao da mazem tu regiju jekodermom, ali to mi ni najmanje ne pomaze. Molim vas da ukoliko ima neki drugi tretman za takvu kozu da mi detaljno napisete sta i kako da koristim. Hvala

dr. Krešimir Kostović

27.06.2005. 22:49

Kod Vas se gotovo sigurno radi o perioralnom dermatitisu koji je posljedica mazanja kreme koja sadrži kortikosteroide. Najvažnije je da ne koristite više takve kreme, a terapija se provodi uzimanjem tetraciklinskih antibiotika na usta, a u lokalnoj terapiji samo neutralne kreme koje će vratiti vlažnost koži (dakle u lokalnoj terapiji nema aktivne terapije, tzv. "zero therapy"blunk.

Irra

19.10.2011. 01:50

Postovani,

Imam sina od 19 mjeseci,i od prosle godine muku mucim sa dermatitisom,tocnije od kolovoza 2010???Vodila sam ga dermatologu,dijagnoza mu je dermatitis perioralis,koristila sam ADVANTAN kremu,tecni puder bez anestezina,FENESTIL kapi za alergiju,primao je inekcije za to,Pantenol kremu,Bepantenol kremu,sve je ovo koristio,ali pomaka na bolje nema,dermatolog neda da se uradi alergo test,sto sam trazila,sad mu je to po licu,zato Vas molim da mi odgovorite,jer vise neznam sto da uzmem da mu to prodje???

Hvala

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

19.10.2011. 11:10

Sve što ste naveli nije karakteristično za perioralni dermatits (steroidni dermatits). U djece te starosti on se ne javlja. A niti se koriste kortikosteroidne kreme (Advantan). Dapače, one su čest uzrok perioralnog dermatitisa. Možda Vaše dijete ima neku drugu bolesti (npr. atopijski dermatits). U svakom slučaju potražite drugo mišljenje.

ivaa29

24.11.2011. 01:10

Danas sam bila kod dermatologinje i na nalazu je napisala da imam dermatitis perioralis L 71.0. Na licu imam i nešto komedona što liječim privatno kod dermatologa čišćenjem lica i terapijom: SRS losion, sona gel i sebuim hydra kremom. To nisam rekla danas doktorici pa mi je ona prepisala: Belodin, tbl 1x1, Mirobact ung 2x dnevno, Belobaza krema, Eritromycin, Propilen glycol, Aethanol.vin.dil.ad, M.D.S. izvana 2x, Cleanance krema i obloge od fiziološke otopine na mjesta zahvaćena dermatitisom. Do svoje dr.po recepte ne stignem do ponedjeljka, pa sam otišla u ljekarnu da mi uz polog daju terapiju za dermatitis jer me svrbi i estetski nije ugodno za vidjeti. Ljekarnik mi je dao samo Belodin i fiziološku otopinu.

Možete li mi objasniti što je sve od navedenog za dermatitis?? Što je M.D.S.? Za Mirobact mislim da mi je rekla da ne smijem koristiti duže od 7 dana i da bi mi poslije toga moglo biti još gore??? Kod kuće imam Bepanten od prije, mogu li ga koristiti umjesto Belobaza kreme? Jer dr. je nešto spominjala i Bepanten. Toliko toga je rekla da ja na kraju ne znam što da koristim. Puno hvala!

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

26.11.2011. 21:35

Preko računala ne mogu Vam reći imate li perioralni dermatitis ili ne. Nije sasvim jasno i zašto niste rekli za terapiju koju koristite. Uglavnom prva terapija (SRS, Sona gel itd) je za blaži oblik akni, a druga (Belodin tbl, Mirobact itd) po meni nije baš najbolja za perioralni dermatits (ako ga imate).

ivaa29

27.11.2011. 05:35

Imala sam uputnicu za akne. Naručena sam bila tek za 3 tjedna. Da ne čekam toliko otišla sam privatno na pregled i dobila terapiju SRS losion, sona gel. U ta 3 tj.dermatitis mi se jako pogoršao!!

Sve je počelo kao mala mrljica crvenila pokraj nosa još na proljeće. Otišla sam do dr.opće medicine koja mi je dala Belogent. Kad bi se crvenilo pojavilo, namazala bih Belogentom i prošlo bi. Čim ne bih stavila kremu jednu večer, sljedeći dan bilo bi gore. Budući da sam bila naručena, a crvenilo mi se pogoršalo odlučila sam otići s uputnicom za akne, da ne idem po novu jer nisam imala vremena, a ustvari me mučilo to crvenilo. Zato nisam rekla dr. da već koristim nešto.

Na nalazu je napisala dermatitis perioralis kao dijagnozu. Rekla je da je to ustvari sad reakcija na kortikosteroide iz Belogenta, da Belogent nikako ne ide na lice i jesam li ja uopće čitala uputstva? Vjerovala sam svojoj dr., nisam znala da krema može dugoročno pogoršati stanje!!! Po Vama Belodin, Mirobact i Belobaza nije valjana terapija?? Što mi je činiti sada?? Hvala Vam!

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

29.11.2011. 18:00

Sada je jasno da Vi imate peoralni dermatits (steroidni dermatits) kao posljedicu mazanja kortikosteroidaiz Belogent kreme. Svakako prekinite s njima i očekujte pogoršanje sljedećih tjedan do dva. Taj period morate izdržati da ne počnete ponovo s Belogent kremom (koja bi privremeno smirila simptome. Od lokalne terapije preporučaju se samo neutralne kreme (npr. Bepanthen krema), a na usta tetraciklini (npr. Hiramicin tbl.) i to u težim slučajevima. Za nekoliko tjedana sve će najvjerojatnije proći.

ivaa29

29.11.2011. 23:40

Hvala Vam na odgovorima i žao mi je što Vas toliko gnjavim. Tek sam danas stigla do svoje dr.po recepte za to što mi je dermatologinja preporučila. Dobila sam Belodin tablete, Mirobact mast i Beloderm kremu. Beloderm su opet kortikosteroidi, koliko sam pročitala i ako ga budem koristila opet ulazim u začarani krug.

Što je ovaj Mirobact? Mogu li koristiti Belodin, Mirobact i Bepanthen umjesto Beloderma?

Hvala!!

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

01.12.2011. 10:35

Beloderm je jaki kortikosteroid i nikako ga ne smijete koristiti. Mirobact je antibiotik i ne razloga da ga primjenjujete, jer (kao što piše gore) u lokalnoj terapiji se ne daje nikakva aktivna terapija (tzv. "zero therapy"blunk. Belodin je antihistaminik i možem Vam smanjiti svrbež. Nadam se da je sada sve jasno.

ivaa29

01.12.2011. 20:10

Jasno mi je. Hvala na strpljenju i odgovorima!

vendi

17.02.2012. 21:00

poštovani,
Imam ćerku od tri godine i 7 mjeseci. od malena (sa 1 god) ima crvenilo oko usana. Prije dvije godine ustanovljena joj je dijagnoza Dermatitis papulosa perioralis. kod prvog dermatologa dobili smo terapiju Cilcalfate krema oko usta i cold krema s elocomom uveče. pošto nije bilo poboljšanja druga terapija nam je bila Klindamicin losion, Cicalfat, Diprogenta sa 3% acidi borici u farmabazi. poboljšanja nije bilo ni posle te terapije. onda smo, opet po terapiji doktora u 5. mjesecu 2011 Lotriderm. zajedno sa tim smo radili alergotest (IgE 112 - pozitivan na mj. plijesni). posle toga smo dobili Alfoderm i Clarotine sirup.nikakvog napretka nije bivalo, tj. bivalo je kada smo koristili Elocom, ali čim prestanemo da ga koristimo odmah se crvenilo pojavi.
poslednjih 5 mjeseci koristimo sirup Galitifen (ketotifen je sastav, kod nas je to Zaditen), ovaj lijek je iz inozemstva.koristimo i elocom popotrebi i pantenol za njegu. resenja nema jer ne prolazi i ponovo se javlja nakon prestanka mazanja elocoma, a za njega smo čuli da je kortikosteroid. sada nam je terapija dopunjena sa sirupom Peritol (ciproheptadin). i umjesto pantenola koristimo sebamed kremu za lice.
crvenilo je i dalje prisutno, tj. polako se sada pojavilo i ispod desnog oka u obliku par papulica...
po nekada ovo crvenilo prati i sekret iz nosa i koristili smo Neodeksacin (deksametazon, neomicin), naravno po savetu lijekara.
posle svega ovoga, tražimo savet i Vase misljenje.
unapred hvala

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

18.02.2012. 14:00

Čini mi se da kod Vašeg djeteta nije postavljena prava dijagnoza. Bez toga nema odgovarajuće terapije. O čemu se radi, ne mogu Vam preko računala.

la_na

21.02.2012. 11:35

Dijagnosticiran mi je perioralni dermatitis, dermatologica mi je preporučila da stavljam obloge od odstajale vode i da to područje mažem Pavlovićevom kremom.Zanima me je li možda bolje mazati recimo s Bepanthen kremom ili Belobazom i da li je potrebno koristiti Mirobact ili Betrion? I je li moguće izliječenje bez uporabe antibiotika? Hvala

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

21.02.2012. 13:25

Mislim da je Bepanthen ili Belobaza krema bolje rješenje. Ukoliko se radi o blažem obliku, možete proći i bez antibiotika.

la_na

06.03.2012. 11:00

Imam jos jedno pitanje, zanima me da li se na perioralni dermatitis moze mazati sudocrem?

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

06.03.2012. 11:55

Nemam iskustva s navedenom kremom, ali u principu ta krema nije za tu dijagnozu.

Samsung11

09.12.2012. 23:50

Pozdrav

Po svim opisima dermatitis perioralis mislim da ga i ja imam. Maloprije sam primijetila iznad gornje usne, na bradi sitne vodene bubuljnice. Zanima me da li mogu koristit kremu kao sto je Afloderm, Bethagen i sl. Koja je po Vasem misljenju najbolja krema da se lijeci ova pojava na kozi. Da li se brzo povlaci?

Hvala unaprijed

Samsung11

10.12.2012. 10:05

Danas sam kupila Garamycin mast - to je kazu cisti antibiotik i namazala. Da li je ona uredu? Hvala!

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

10.12.2012. 16:25

Ako imate perioralni dermatitis kreme kao Afloderm i Bethagen nikako ne treba upotrebljavati, jer su one jačešći uzrok perioralnog dermatitisa. U lokalnoj terapiji koriste se neutralne kreme (npr. Belobaza), a ako je potrebno daju se na usta antibiotici tetraciklini. Svakako bih preporučio da Vam dijagnozu postavi (ili potvrdi) dermatolog.