Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4003 | Broj poruka: 14419

anonymous

Ante Perica, dr. med.

Poliklinika Fizioderma
Zagreb, Gustava Krkleca 38


lanugo


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

mala zvončica

05.03.2009. 20:00

Poštovanje,

Moj problem vezan je odnedavnu pojacanu dlakavost. Kroz 10. i 11.mj ove godine sam smršavila 3 kile (sa 52 na 49 kg /172 cm) te u 12 mj primjetila da su mi izrasle dlačice na prnoj kosti,grudima,a one po rukama,nogama i trbuhu su se pojacale,produljile..uglavnom,po cijelom tijelu ih ima. Nisam anoreksična,oduvijek sam mršava,više od te 52 kile nisam nikad ni imala.. ali sam se očito nesvjesno dovela u stanje pothranjenosti pa kao da i jesam, te sam dobila i simptome karakteristične za anoreksiju-pojava tih lanugo dlaka..suha koža...

Moje pitanje je hoće li zaista te dlake,kroz vrijeme od nekoliko mjeseci,kada se udebljam, nestati? čitala sam da se te stečene hipertrihoze povlače kada prestane djelovanje faktora koji ih je uzrokovao. i ako bi ih ipak išla ukloniti sa voskom pred ljeto..postoji li mogućnost da narastu deblje,jače?? ili bolje da ih ni ne diram?

unaprijed zahvaljujem na odgovoru,

sa štovanjem

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

10.03.2009. 10:00

Nisam siguran da je pojava pojačane dlkavosti uzrokovana samo mršavljenjem. U svakom slučaju savjetujem pregled endokrinologa da se utvrdi postoji li hormonski pomećaj koji je uzrokovao pojačanu dlakavost. Ako postoji potrebno ga je korigirati. O tome ovisi i vrijeme i način uklanjanja dlaka.

mala zvončica

12.03.2009. 19:00

Poštovani doktore,
Da,zaboravila sam napomenuti da jesam bila kod endokrinologa i ginekologa i sve je i endokrinološki i ginekološki uredu. Izvadila sam nekoliko hormona koje je preporučila endokrinologica te su svi nalazi uredni,nema nikakvog poremećaja. Osim toga i kompletnu krvnu sliku sam napravila..i tu je sve uredu. Dakle ostaje jedino ovo moje mršavljenje i pothranjenost..to su vjerojatno te lanugo dlake kao sto se pojavljuju kod anoreksije...najviše mi smetaju te koje se nalaze na prsima i po grudima...imaju nehih 3-4 mm slabo su pigmentirane..ali ipak se izbliza vide... Što sada sa tim dlakama,hoće li one nestati kada se udebljam?

napomenula bih još da sam 2 mj. prije no što sam to primjetila prestala sa uzimanjem kontracepcijskih pilula..no nitko od doktora to nije povezao sa time...

Unaprijed Zahvaljujem

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

13.03.2009. 10:35

Bolje je da je endokrinološki nalaz uredan. Niti ja to ne bih povezivao s
hormonskom kontracepcijom. Svijetle dlake nisu pogodne za lasersku epilaciju, izbrijavanje
nije preporučjivo. U svakom slučaju treba pričekati da vratite tjelesnu težinu.