Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4003 | Broj poruka: 14419

anonymous

Ante Perica, dr. med.

Poliklinika Fizioderma
Zagreb, Gustava Krkleca 38


Osip na koljenima i laktovima kod djeteta


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Ira27

24.07.2011. 05:35

Moja djevojčica stara dvije i pol godine prije otprilike 15 dana imala je blagu prolaznu urtikariju (najprije na nogama pa na licu), a nekoliko dana nakon toga postala je febrilna do 39,6 C, bez drugih manifestacija infektivne bolesti (iz lab. nalaza CRP 45, limfociti povišeni, ostalo uredno). Temperatura je bila povišena par dana i potom uredna (od lijekova smo koristili samo Ibuprofen sirup za snižavanje temperature) i činilo se da se ta, najvjerojatnije virusna, upala povukla. Međutim, prije nekoliko dana primjetili smo na koži vanjskog dijela laktova i vanjskog dijela koljena (ne na pregibima) osip koji koji ju svrbi - promjene su iste boje kao koža, malene izbočine, ne šire od milimetar-dva. Okolna koža nije crvena niti upaljena, a dijete nema nikakvih drugih kožnih promjena niti bilo kakvih drugih simptoma.
Budući da se osip ne mijenja (niti povlači niti širi) već nekoliko dana, molim Vas za mišljenje o mogućem uzroku.
Do sada je manifestirala osjetljivost kože kod kontakta s odjećom opranom omekšivačem kad je bila dojenče i omekšivač smo izbacili iz uporabe te nakon toga nije imala preosjetljivosti kože, a nikada nije imala alergijske reakcije. Dijete ne pohađa vrtić pa ne vjerujemo da se radi o nekoj zaraznoj bolesti kože.
Unaprijed hvala!

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

24.07.2011. 14:25

Mislim da promjene nemaju veze s virozom tj. febrilnim stanjem koje je imalo Vaše dijete. Ne radi se niti o zaraznoj bolesti. Ostalo ne bih predviđao preko računala. Obratite se Vašem pedijatru.