Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4003 | Broj poruka: 14419

anonymous

Ante Perica, dr. med.

Poliklinika Fizioderma
Zagreb, Gustava Krkleca 38


Otečena koža lica


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Radko

08.06.2013. 01:05

Dakle, imam edeme nepoznatog porijekla na obje strane lica. Nalaze se u području između jagodične kosti i gornje usnice, kružnog oblika, sa spuštanjem prema ustima. Izgleda poput malog jastučića. Inače sam alergičar, ali unatoč izbjegavanju namirnica na koje sam alergičan, kao i svih poduzetih mjera u vezi alergija na pelud( redovno tuširanje, uzimanje antihistaminika i kortikosteroidnih sprejeva) ništa se ne mijenja. To stanje traje već skoro 2 godine. Ct sinusa to oticanje ne dovodi u vezu sa sinusima, pretrage štitnjače i bubrega ne ukatuju na neke probleme. Zanimalo bi me što bi se od lijekova moglo uzimati da se pokuša smanjiti ta oteklina, jer unatoč liječenju alergije , sama od sebe ne prolazi.Hvala

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

08.06.2013. 15:10

Osim antihistsminika i lokalnih kortikosteroida u obliku spraya, možda bi vrijedilo pokušati manje kortikosteroide i na usta, te antagoniste leukotrienskih receptora (npr. montelukast). Ove lijekove može propisati samo specijalist ako smatra da postoji indikacija.

Radko

24.06.2013. 23:40

S obzirom na Vaš savjet o korištenju montelukasta radi smanjenja otečenosti u licu, od alergologa sam dobio monkastu koju koristim više od 2 tjedna. Uz to i dalje koristim antihistaminik Contral i sprey avamys. Ne mogu reći da sam primjetio neko poboljšanje stanja. Dobio sam i neku kremu za mazanje lica- Maxitrol. Oralne kortikosteroide nisam dobio. U međuvremenu dermatolog me poslao na slijedeće pretrage: bris grla i nosa, pretraga na h. pylori i stolica na candidu. Također moram obaviti i pretragu na c3,c4, ch50 i c1 inhibitor anf. Ako mi možete reći da li su to opravdane pretrage? Nalaz briseva je pokazao zlatni stafilokok u nosu i kvasnice u stolici, također imam na palcu susp.mikoza. Ostalo je negativno. Za bakteriju sam dobio i popio jednu kutiju sinersula, bez nekih promjena u simptomima. . Da li mi možete savjetovati još neku dijagnostičku pretragu koju bi bilo potrebno napraviti da se otkrije uzrok ovih problema, Hvala

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

25.06.2013. 11:40

Mislim da su sve pretrage opravdane i da je potrebno ukloniti sve potencijalne provocirajuće čimbenike koji se nađu tim pretragama. Osnovni problem je da se kod najvećeg broja ovakvih edema (ipak) ne može naći uzrok.

Radko

26.06.2013. 01:10

Hvala Vam na brzom odgovoru. S obzirom da ste spomenuli da bi vrijedilo probati i sa oralnim kortikosteroidima, možete li reći kojim i koja doza bi bila korisna te koliko bi takva terapija trebala trajati.

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

26.06.2013. 10:40

Dolazi u obzir Decortin ili Medrol. Doza ovisi o procjeni liječnika (obično 30-40 mg). Lijekovi se koristite u početnoj dozi kroz nekoliko tjedana, a potom postupno snižavanje doze. Ovi lijekovi imaju dosta nuspojava i koriste se pod kontrolom specijaliste i uz pažljivo praćenje.

Radko

01.07.2013. 01:20

Možete li mi reći da li korištenje minoxidila ( koristim 5% otopinu duže od 1 god.) može imati neke veze sa edemima koje imam? Zaboravio sam napomenuti da ga koristim. Inače nanesem ga 1 x na dan. S obzirom da sam čitao da ga nije dobro stavljati prije spavanja, da se ne bi preko jastuka prenio na kožu lica i oči, nanosim ga ujutro ili ako ga nanesem kasnije, obavezno operem kosu prije spavanja, da se ne prenese na jastuk.

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

01.07.2013. 09:15

Da, i minoxidil može biti uzrok takvih promjena. Izostavite ga nekoliko tjedana, pa ćete vidjeti imali li poboljšanja.

Radko

21.09.2013. 13:30

Zanima me može li se kod Vas naručiti na pregled? Hvala

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

21.09.2013. 15:45

Vi biste se trebali naručiti u Alergološku ambulantu Klinike za dermatovenerologiju KBC Zagreb ili Sestre milosrdnice. Ja osobno radim u Ambulanti za fotodermatologiju gdje pripadaju druge dermataloške bolesti.

Radko

21.09.2013. 21:10

Alergolozi nemaju odgovor na moje probleme, testiran sam na većinu inhalatornih i nutritivnih alergena i konačno mišljenje je da porijeklo problema nije alergijske prirode.
uglavnom, zahvaljujem se na Vašim savjetima i trudu.

Radko

01.11.2013. 00:55

S obzirom na neka nova saznanja , probao bih se naručiti,kao što ste mi savjetovali, u Ambulantu za alergologiju i kliničku imunologiju u dermatoven. na Šalati. Ali moj doktor opće prakse ne zna kako ispuniti uputnicu za prvi pregled, tj. što treba napisati.hvala

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

01.11.2013. 12:15

Važno je da piše gore navedena ambulanta. Inače, ispunjavanje uputnice je njegov svakodnevni posao i ne vidim u čemu je problem.

Radko

01.11.2013. 23:55

Ne znam ni ja u čemu je problem, jer sam jasno rekao naziv ambulante. Uglavnom, hvala na odgovoru