Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4003 | Broj poruka: 14419

anonymous

Ante Perica, dr. med.

Poliklinika Fizioderma
Zagreb, Gustava Krkleca 38


savjet


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

amra

13.10.2003. 14:49

Godinama sam koristila "Diprogent" i posljedica toga je bio steroidni dermatitis.
Izljecivsi se od toga doktorica se je pitala sta sam imala cim sam koristila tu kremu
i nakomn nekog vremena ustanovila je da imam seboreicni dermatitis.Propisala mi je neke
lijekove izmedju ostalog hidrokortizon mast za oci 1% koji sam koristila i koji mi je pomogao.
Medjutim kada mi se pojave fleke na licu ja posezem za tom kremom i opet sve isto. Recite mi
mogu li od te masti dobiti opet steroidni dermatitis i kako se ubuduce lijeciti kada se pojave
te fleke?Jos jedno pitanje, imam curicu od 4 mjeseca i na njenom su se licu pojavile slicne fleke.
Takodjer joj pomaze mast hidrokortizon, ali posto su to kortikosteroidi bojim se eksperimentisati
na bebi. Molim Vas pomozite mi i odgovorite sta da radim, kako da suzbijem te fleke, jer
znam da nisu izljecive?

mr.sc.dr. Suzana Ljubojević

14.10.2003. 05:04

Bolesnici najčešće posežu za kortikosteroidnim kremama i mastima upravo za liječenje seborejičkog dermatitisa! No to je pogrešan način! Seborejički dermatitis se ne smije liječiti kortikosteroidima, osim u jako izraženim kliničkim slikama i to ne duže od tjedan dana na lice! Hidrokortizon je također kortikosteroid, iako puno slabiji od Diprogenta kojega ste koristili!
Vaše djete ima najvjerovatnije isto seborejički dermatitis. Ne preporučuje se kako kod odraslih tako i kod djece aplicirati navedene preparate.
S vremenom kortikosteroidi dovode do funkcionalnih i anatomskih oštećenja kože koja postaje biološki manje vrijedna (oslabljeni barijerijski sustav) i osjetljiva na mnoge uobičajene vanjske podražaje (sunce, sapuni, kozmetičke i druge kreme...) s posljedicom veće propusnosti i redukcije alkalne rezistencije te stanjenjem (atrofijom) kože. Prekid lokalne upotrebe lokalnih kortikosteroida dovodi do pogoršanja promjena (“Rebound phenomenon”), obično 3-8 dana nakon prekida aplikacije kortikosteroida, jer trenutno izostaje protuupalno djelovanje kortikosteroida.To pogoršanje je razlog je da bolesnik često svojevoljno ponovno primjenjuje kortikosteroide-zatvara se “začarani krug”iz kojeg bez energičnog prekida upotrebe kortikostroida nema izlaza.
Postoje razni preparati za liječenje seborejičkog dermatitisa koji ovise o jačini kliničke slike!
Savjetujem dermatološki pregleda kako Vas tako i Vašeg djeteta kod nadležnog dermatologa, kako bi Vam se prema nalazu kliničke slike mogla prepisati odgovarajuća terapija.

helena

21.10.2003. 01:18

Stovana dr.Ljubojevic,

prilikom pregleda dermatologa prije nekoliko godina ustanovljen mi je seboroicni dermatitis. Koristila sam kreme prema uputama dr. koje su mi doista pomogle. No prvo zelim naznaciti da sam crvenilo i ljustenje koze, tada, imala na podrucju prepona i spolnog organa tj. usnicama. Nakon tretmana koristenja krema crvenilo i ljustenje su potpuno nestali. Medjutim, nakon odredjenog vremena potpuno isti simptomi su se vratili na istim mjestima. Kako sam sacuvala recept od prije, svojevoljno sam kupila i koristila isti pripravak. Naravno opet mi je pomoglo, ali kako ste naveli u odgovoru drugoj osobi, cestim nekontroliranim koristenjem kreme primjetila sam da sve manje oboljela koza ''reagira'' na djelovanje kreme. Napisali ste da je u tom slucaju potreban ''energican prekid upotrebe kortikosteorida'' sto sam i ucinila, medjutim kako ublaziti nepodnosljiv svrbez i prekinuti sirenje crvenila nakon prekida s kremom?

Imam 29 god i majka sam djevojcice od 1god i 2mjeseca koju jos dojim 3 x dnevno.
Da li postoji mogucnost da sam, ne uzimanjem vitamina tijekom dojenja, izgubila neke vitamine i umanjila obrambeni mehanizam organizma, jer sam ZA TO VRIJEME dobila potpuno isto crvenilo manje povrsine u predjelu pupka, a sad vec i ljustenje u velicini nokta u predjelu vlasišta, te, pored svega, ljustenje na predjelu dlana (u maloj povrsini) sto je bio dodatni alarm da se vise upoznam s ovom vrstom oboljenja - ako je to uopce moja dijagnoza.

Nedavno sam bila na pregledu kod dermatologa i propisan mi je kortikosteroid za skidanje ljuske 3 dana i Elocom losion 0,1% narednih 7 dana. Za nekih dva tjedna imam ponovni pregled.

Bojim se da usporedjivanjem seboroicnog dermatitisa i psorijaze ne mogu a da ne pomislim da imam simptome i jednog i drugog oboljenja, a strah i pomisao na bilo koje ionako izaziva stresno stanje. Svjesna sam da je stres jedan od preduvjeta za dosta oboljenja, ali kako biti mirni kada je oboljenje vec tu?

Molim za Vas odgovor.

Unaprijed hvala.

mr.sc.dr. Suzana Ljubojević

08.11.2003. 05:32

Prema Vašem opisu mislim da se ne radi o seborejičkom dermatitisu jer on obično nastaje na onim mjestima na kojima ima najviše žlijezda lojnica, a to su vlasište, lice, prsište i gornja strana leđa između lopatica. No moguće je iako vrlo rijetko da ide i u prepone, čak i na spolovilo. Kod Vas bi se najvjerovatnije, moglo raditi o atopiji (atopijskom dermatitisu). Naime mislim da se radi o nekoj vrsti preosjetljivosti i potrebno je alergorološki Vas obraditi. Prema Vašem opisu mislim da je ne radi o psorijazi, iako ni to nije isključeno. Potreban je klinička, histološka (uzimanja komadića kože na mikroskopsku analizu) i alergološka obradu. Savjetujem Vam da se javite u Alergološku ambulantu Klinike za Kožne i spolne bolesti, Šalata 4, Zagreb.