Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4003 | Broj poruka: 14419

anonymous

Ante Perica, dr. med.

Poliklinika Fizioderma
Zagreb, Gustava Krkleca 38


madeži-vitiligo


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

marko

14.10.2003. 21:09

prije 6 godina pocela mi je depigmentacija madeža. sada je oko 3 godine u stacionarnom stanju. crni madezi poprimili su veci oblik i sada su bijele boje. dijagnosticiran mi je vitiligo. da li moze vitiligo nastati samo na podrucjima di su nekad bili mladezi, jer mi na nijednom drugom mjestu nije nastao. da li se mozda radi o nekoj drugoj bolesti.

mr.sc.dr. Suzana Ljubojević

15.10.2003. 21:24

Prema Vašem opisu kod Vas se najvjerovatnije radi o tzv. "Halo" ili "Sutton" nevusu (madež). Naime radi se o depigmentaciji (gubitak pigmenta) okruglastog oblika, obično veličine kovanog novca, a u njenom središtu se pojavljuje smeđkasta tvorba do veličine leće (prvobitan madež) koji se može tijekom vremena u potpunosti izgubiti.
No opisana vrsta madeža se može iako rijetko pojaviti i u bolesnika s vitiligom. "Halo" nevus spontano iščezava, te je ga potrebno samo promatrati.
Savjetujem Vam pregled kod nadležnog dermatologa ili u Ambulanti za pigmentne promjene Klinike za kožne i spolne bolesti, Šalata 4, Zagreb.

marko

16.10.2003. 00:21

zahvaljujem mnogo. tocno tako je kako ste opisali. neki madezi mi imaju smedjakastu tvorbu, a kod nekih se izgubila. dva puta su mi dijagnosticirali vitiligo u specijalistickim ambulantama, necu navoditi gdje.

lela

25.10.2003. 18:19

zanima me zašto se madeži na licu ne mogu odstraniti bez vidljivih ožiljaka?bio sam kod doktora koji mi je savjetovao da madež na licu nije pametno uklanjati,koliko god ružno izgledao.da poslije operacije izgleda još ružnije!?

mr.sc.dr. Suzana Ljubojević

07.11.2003. 07:16

Madeži u koliko postoji indikacija, skidaju se i s lica. Koža na licu je dobro prokrvljana i ožiljci dobro cijele. Nije preporučljivo (u koliko to nije neophodno) da se rade operativni zahvati na licu u dječijoj dobi jer tu postoji mogućnost, iako rijetko, povećanja ožiljaka.