Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4003 | Broj poruka: 14419

anonymous

Ante Perica, dr. med.

Poliklinika Fizioderma
Zagreb, Gustava Krkleca 38


kožne promjene


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

marinela

07.11.2003. 18:24

Već duže vrijeme pojavljuju mi se na koži crveni prištići iz kojih kasnije izlazi sukrvica sa nešto gnoja. Nakon toga se koža na tim mjestima peruta i polako se smiri, ali ostaju crvene fleke koje uopće ne prolaze. Prvo se pojavilo na jednoj dojci , pa drugoj, pa na stomaku. Već je prošlo preko dvije godine od prvog pojavljivanja a još nijedna nije nestala a pojavljuju se nove. Da li to može biti hormonski poremećaj ili su nekakve gljivice. Imam 43 godine i imala sam operaciju gdje mi je odstranjena maternica i jedan jajnik. Nekada bole prilikom nastanka a nekada ne. Bila sam kod drmatologa ali nije znala o čemu se radi. Vrlo je ružno za vidjeti.

mr.sc.dr. Suzana Ljubojević

08.11.2003. 06:04

Prema vašem opisu moglo bi se raditi o tzv. kroničnom prurigu. Riječ je o pojavi čvorića, praćenih jakim svrbežom, koji mogu početi kao sitni prištići iz kojih se može istisnuti serozni (prozirni) sadržaj. No pojava gnojnih prištića sa sukrvicom nije karakeristična za tu bolest. Opisana bolest javlja se najčešće na trupu, nadlakticam i na prsima, a može se javiti kako posljedica neke fokalne infekcije (bakterijske ili virusne upale respiratornog ili urotrakta), kod nekih poremećaja probavnog sustava, kod osoba s povišenim razinama šečera u krvi, kod ljudi s atopijom (alergijom), te i kod nekih hormonalnih poremećaja (štitnjača, jajnici)!
Promjene koje opisujete (gnoj, sukrvica) mogle bi odgovarati i za tzv. folikulitis. Naime radi se o bakterijskoj (najčešće) upali ležišta dlaka. One kako opisujete cijele stvaranjem takvih, kozmetski neprihvatljivih tamno pigmentiranih (najčešće tamno crvenih, a potom i tamno smeđih) makula (flekica).