Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4003 | Broj poruka: 14419

anonymous

Ante Perica, dr. med.

Poliklinika Fizioderma
Zagreb, Gustava Krkleca 38


Tamne fleke na koži


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Branko

08.01.2004. 16:24

Poštovani, imam tamne mrlje na koži čela koje su napravilno raspoređene i raznih veličina, a javljaju se i na licu u blizini jagodica.
Izgledaju kao nekakav lišaj tamno smeđe boje. Prvo sam pomislio da se radi o neakakvoj depigmentaciji ili nečim sličnom.
Napominjem da su prisutne već duže vremena i da ne primjećujem nikakve promjene stanja. Ne smetaju, niti svrbe, ali iz estetskih razloga molim za savjet. Može li se liječiti samostalno ili preporučate posjetu dermatovenerologu. Zahvaljujem.

mr.sc.dr. Suzana Ljubojević

12.01.2004. 12:47

Prema Vasem opisu moglo bi se raditi o dg Melasma (Chloazma). Naime radi se o hiperpigmentacijama (tamnim mrljama) koje su nejednoliko, neostro ogranicenosmjestene uglavnom na licu (obrazi, celo), vratu i podlakticama. No opisane promjene se najcesce javljaju u zena. Tocan uzrok nastajanja tih tamnih mrlja se nezna, no najcesce su povezani s hormonima, uzimanjem nekih lijekova, endokrinoloskim bolestima i bolestima jetre te koristenjem nekih kozmetickih preparata te nakon izlaganja suncu. Terapija je cesto dugotraja, a najcesce se sastoji u upotrebi krema za izbjeljivanje, koje sadrze vocne kiseline, hidrokinon.
S obzirom da se na temelju Vasih podataka ne moze tocno zakljuciti o kakvom je obliku hiperpigmentacija rijec, savjetujem Vam pregled nadleznog dermatologa, koji ce na temelju Vasih podataka i izgleda klinice slike vidjeti o kakvom je ovliku poremecaja rijec i sugerirati Vam odgovarajuce lijecenje.