Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4003 | Broj poruka: 14419

anonymous

Ante Perica, dr. med.

Poliklinika Fizioderma
Zagreb, Gustava Krkleca 38


epidermoliza


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Lejla

11.01.2004. 18:54

Moja majka ima promjene na koži ruku, koje se javljaju nakon najmanje traume. Prvo se javi plik nakon kojeg nastaje rana koja danima zarasta, opada krasta ponovno se formira i tako skoro mjesec dana, nakon čega ostaje crvena promjena na koži. Prije mjesec dana udarila se u nogu i te iste promjene javile su se i na koži potkoljenice i stopala (sve nakon udara). Dermatolog je dao dijagnozu: epidermolysis bullosa accusite i prepisana je mast advantan. Poboljšanja nije bilo nikakvog, kao ni od ostalih kortikosteroida koje je upotrebljavala ranije. Molim mišljenje i postoji li bilo kakva druga mast ili lijek. Unaprijed zahvalna.

mr.sc.dr. Suzana Ljubojević

12.01.2004. 12:30

Epidermolysis bullosa aquisita je rijetka, stecena, bulozna (bula=mjehur)bolest koja nastaje kao poslijedica stvaranja autoantitijela prema kolagenu (tip VII kolagena). Karakterizirana je stvaranjem mjehura, erozije (rane), potom i oziljka ma mjestu koja su izlozeni traumi (najsecse lakat, koljeno, dorzalna (prednja) strana saka. Dijagnoza se postavlja na temelju biopsije (komadic promjenjene koze) i patohistoloske (mikroskopsko gledanje komadica promjenje koze), te imunoflorescentne mikroskopije. Lijecenje ovisi o klinickoj slici. Bolest je obicno kronicna i recidivirajuca (vraca se), no moze i spontano nestati. U koliko se postavi dijagnoza (biopsija, patohistoloska i imunofluoriscentna metoda) lijecenje se provodi kombiniranom lokalnom i sistemskim (peroralnom) terapijom.
Savjetujem, da se Vasa majka javi u Kliniku za kozne i spolne bolesti, Salata 4, kako bi se na temelju gore navedenih dijagnostickih metoda postavila dijagnoza i pristupilo odgovarajucoj terapiji.