Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4003 | Broj poruka: 14419

anonymous

Ante Perica, dr. med.

Poliklinika Fizioderma
Zagreb, Gustava Krkleca 38


Promjene na koži


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

IVA

05.01.2004. 12:10

Poštovani,
prije dvije sedmice primjetila sam crvenkaste promjene na koži i to nekoliko na području trbuha. Bila sam kod dermatologa i on mi je dij. Pityriasis rosea, rekao je da je to gljivica i dao mi tekući puder uz objašnjenje da će navedene promjene nestati za tri-četiri dana. U međuvremenu su se crvenkaste mrljice proširile i po vratu i prsima, te malo na leđima. Doktor mi je pripisao Oronazol šampon i pripisao pranje 10 puta svaki drugi dan. Rekao je da se navedene promjene neće povući sve do ljeta kada će mi se sunčanjem izjednačiti boja kože. Napominjem da me navedene promjene ne svrbe, da su crvenkaste boje, u razini kože i da nisu jako velike. Zanima me Vaše mišljenje glede svega gore navedenog. Ja sam počela provoditi kuru s navedenim šamponom ali su mi se pojavile još par mrljica na prsima kojih prije nije bilo. Da li je potrebno napraviti još kakvu pretragu ili da sačekam još par tjedana?

mr.sc.dr. Suzana Ljubojević

05.01.2004. 13:24

Prema Vasem opisu moglo bi se raditi o dijagnozi koju Vam je lijecnik ispravno postavio. No medutim promjene kod navedene bolesti ne prolaze za 3-4 dana nego traju 6-8 tjedana i mogu se nakon pojavljivanja prve promjene ("primarni medaljom"blunk javljati jos nekoliko tjedana (vidite detaljan opis bolesti:poruka-Pitriasis rosea, od 5.01.2004)!
S obzirom da se tocan uzrok nezna, nije potrebno ciniti dodatnu obradu! Promjene se znaju pogorsavati nakon tusiranja, posebice nakon brisanja rucnikom (zbog trljanja), pa se preporucuje ne prati se s grubim spuzvicama te ne trljati kozu rucnikom nakon tusiranja.