Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4003 | Broj poruka: 14419

anonymous

Ante Perica, dr. med.

Poliklinika Fizioderma
Zagreb, Gustava Krkleca 38


seboreični dermatitis


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

dennis

04.01.2004. 11:08

Već desetak godina imam problema sa seboreičnim dermatitisom u predjelu nosa. Obišao sam nekoliko dermatologa, međutim, većih poboljšanja nije bilo. Koristio sam nekoliko masti, te terapiju sa antibioticima i oronazolom, no većih pomaka nije bilo. Trenutno koristim Oronazol kremu i ispirem lice u kamilici, što donekle uspjeva, ali ne uvjek. Molio bi vas za vaš savjet, pogotovo u smjeru prevencije toga svega, jer osim svrbeža, još veći problem je psihološke naravi, i neugodnosti pri pojavljivanju u javnosti.

mr.sc.dr. Suzana Ljubojević

05.01.2004. 11:53

Seborejicki dermatitis je kronicna bolest, koja se javlja na tzv. seborejickim predjelima (lice, vlasiste, podrucje iza uha, gornji dio leda, prsiste). Pocinje u pubertetu, kada se pocinju pojacano luciti zlijede lojnice i moze trajati do sve u trecu zivotnu dob. Uzrok seborejickog dermatitisa se tocno nezna, ali moze bit povezan s stresnim situacijama (psihicki, fizicki stres, iscrpljenost), losa, nepravila prehrana (zacinjena, masna, konzervirana hrana), konzumiranje alkohola, losa probava.... Obicno se na seborejickim predjelima, u bjelim ljuskicama nace kvasnica Pityrosporum ovale (Malassezia furfur) koja se smatra jedan od mogucih uzrocnika seborejickog dermatitisa. Stoga bi se lijecenje, u koliko se on izolira trebalo provoditi antimikoticima (sredstva za lijecenje gljivicnih bolesti), u kombinaciji s neutralnim kremama. Vama je prepisan jedan od takvih preparata (Oronazol krema).
Preparati sumpora, selena, cinka su takoder dobri za lijecenje seborejickog dermatitsa.