Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4003 | Broj poruka: 14419

anonymous

Ante Perica, dr. med.

Poliklinika Fizioderma
Zagreb, Gustava Krkleca 38


Pitiriasis rosea


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Nika

04.01.2004. 05:48

Prije, otprilike, 2 i pol mjeseca na desnoj strani trbuha, kod pupka, pojavila se jedna mala oteklina veličine novčića koja je jako svrbila. Nisam tome pridavala pažnju, budući sam mislila da je to ubod nekog insekta ili slično. Kasnije mi je liječnik rekao da se naziva primarni medaljon. Nakon mjesec i pol pojavile su se takve dvije slične otekline sa lijeve i sa desne strane vrata. Izrazito svrbe, koža naprosto gori na tim mjestima.

Obratila sam se liječniku koji je tvrdio da će to jednostavno proći samo od sebe. Međutim, nakon posjeta liječniku, ta se pojava rasprostranila po čitavom prednjem dijelu tijela, po leđima i po rukama u vrlo kratko vrijeme (otprilike desetak dana). Otekline (ili kako bi se već nazvale) koje su nastale ranije sada su postale suhe i koža se na tim mjestima peruta - ali takvih je samo nekoliko mjesta. Otekline koje su nastale kasnije sve su veće i veće, i sve ih više ima. Izrazito su crvene otekline, izrazito svrbe, javlja se osjećaj pečenja, vrlo je neugodno.

Liječnik je rekao da se radi o Pitiriasis rosei koja obično traje pet do šest tjedana i da nema nekog određenog lijeka. Međutim, to traje već dva i pol mjeseca, nema poboljšanja, nego je samo gore i gore. Nije mi preporučeno kupanje i tuširanje, kao ni korištenje sapuna za tijelo - osim najnužnije higijene.

Kako ublažiti svrbež i pečenje koje se javlja? Da li postoji neki alternativni način liječenja - biljni preparati ili slično? Da li ostaju ožiljci na koži budući je sada zahvaćeno područje sve šire i šire? Da li se radi o, ako se smijem tako izraziti, klasičnoj pitiriasis rosei ili je to nešto drugo (budući to traje puno duže negoli je liječnik rekao da će trajat)? Koji je uzročnik te pojave? Da li je prenosivo (pitam se to budući da imam dvoje male djece, te ne bi željela prenijeti takvo što na njih)? Da li je ta pojava ili bolest povezana sa mojim psihičkim stanjem?

Hvala Vam najljepša i srdačan pozdrav.

mr.sc.dr. Suzana Ljubojević

05.01.2004. 11:28

Promjene koje opisujete mogle bi odgovarati dg. Pityriasis rosea. Radi se o promjenama koje pocinju u obliku crvenkaste, ostro ogranicene promjene, rubno prekriveno bjelkastim ljuskicama. Desetak do 14 dana nakon stvarnja te jedne promjene koja je nalik na medaljom pa se i naziva "primarni medaljon"javljaju se simetricno po trupu (trbuh, leda) istovjetne promjene. Promjene najcesce ne idu na donje ekstremitete (noge), obicno je granica rub donjeg vesa. Tocan uzrok bolesti se nezna, no u posljednje vrijeme se misli da bih mogla biti virusna. Smatra se da bi neoprana (npr. iz ducana), neoglacana odjeca koja nije dugo nosena takoder mogla biti "triger" bolesti. Promjene su obicno asimptomatske, a povremeno mogu i svbiti!No promjene su u razini koze ili pak malo iznad koze, ali nikako nisu kako Vi opisujte "kvrge"! Bolest sama od sebe prolazi za 6-8 tjedana, ponekad (u rijetkim slucajevima) i dulje. Bolest ne mozete prenjeti na druge osobe jer se ne radi o zaraznoj bolesti!
S obzirom da promjene kod Vas traju vise od 2 mjeseca, savjetujem Vam ponovni pregled nadleznog dermatologa.