Dječja psihologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 431 | Broj poruka: 1407

anonymous

Hana Hrpka, prof. psih.

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


Autizam


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Emam11

23.08.2024. 11:20

Beba djecak ima 11 mjeseci. Rođen uredno, u terminu 10/10. Beba odavno puze, dize se uz namjestaj, napravi par koraka samostalno, hvata prsticima hranu. uspostavlja kontakt ocima, rijetko ali izgovara ponekad ba, ma, ga..
Ono sto me brine je sto ne pruza ruke da ga uzmem. Znaci dođe do mene, uhvati se za noge i ne zeli pruziti ruke. Pokazuje to na nacin da place ili gleda ali ruke nece pruziti. Pedijatar tvrdi da je sve ok i da je takav ali mene brine. Molim za utjehu ili savjet kome se obratiti za dodatan pregled privatno zbog sumnje na autizam ili nesto drugo.

Zabrinuta mama

Hana Hrpka, prof. psih.

27.08.2024. 23:15

Draga mama,

hvala Vam što ste se odlučili javiti i podijeliti sa mnom svoju zabrinutost te što ste mi na taj način iskazali svoje povjerenje. Dobila sam dojam da aktivno pratite razvoj svojeg sina i promišljate o razvojnim promjenama, zbog čega mi se činite kao brižna i angažirana mama te bih Vas zbog toga voljela pohvaliti.

Spomenuli ste kako ste zabrinuti za Vašeg sina od 11 mjeseci jer, kako kažete, ne pruža ruke s ciljem da ga podignete nego to pokazuje na drugačije načine, poput plakanja ili gledanja. Usto navodite da su trudnoća i porod bili uredni te da Vaše dijete puže, hvata hranu, podiže se uz namještaj, ponekad izgovara glasove te uspijeva napraviti nekoliko koraka. Dobila sam dojam da ste zabrinuti te se pitate trebate li potražiti dodatnu procjenu i mišljenje stručnjaka dječjeg razvoja.

Prije svega, htjela bih Vam naglasiti kako je važno imati na umu da je dječji razvoj individualan za svako dijete i da se već kod djece mogu uočiti razlike u temperamentu, ličnosti i preferencijama, stoga ne možemo točno predvidjeti kako će se koje dijete ponašati u određenoj razvojnoj fazi. Motorički razvoj djeteta odvija se spontano i dijete samostalno savladava radnje poput puzanja, hvatanja, sjedenja i hodanja. te im treba dopustiti tu spontanost kako ne bi došlo do ometanja ili usporavanja prirodnog razvoja djeteta. Pored toga, svako je dijete jedinstveno pa tako neka djeca imaju manje predvidljive reakcije za određenu razvojnu fazu, neka više predvidljive. Takve varijacije u razvoju su prirodne i ne moraju predstavljati razlog za zabrinutost. Iz Vašeg opisa čini mi se da je Vaš sin usvojio neke aspekte ponašanja koja odgovaraju okvirnom očekivanom razvoju djeteta u dobi od 11 mjeseci, što je potvrdio i Vaš pedijatar. Pohvaljujem Vas što ste u ovoj situaciji zatražili mišljenje pedijatra, iznimno je važno biti u kontaktu s pedijatrom u situacijama kada ste nesigurni u vezi djetetova razvoja i kada Vam se jave pitanja koja zahtijevaju odgovor stručnjaka. Pitam se jeste li primijetili ikakvo odstupanje u razvoju koje niste opisali u svom upitu.

Iz svega što ste mi napisali, dobila sam dojam da Vas najviše brine ima li Vaš sin poremećaj iz spektra autizma. Poremećaj iz spektra autizma predstavlja neurorazvojni poremećaj te njegovo dijagnosticiranje zahtijeva multidisciplinaran pristup, kako bi dijagnoza bila što objektivnija. To uključuje mišljenje i procjenu od strane tima stručnjaka za dječji razvoj kao što su to razvojni psiholog, logoped i pedijatar ili neuropedijatar. Stoga, ovim putem ne možemo postaviti dijagnozu niti zaključivati o stanju Vašeg djeteta, no mogu Vam ponuditi uvid u razvoj autizma kod djeteta tijekom prve godine života.

Kod djece s poremećajem iz spektra autizma u prvoj godini života u početku dolazi do smetnja sisanja, gdje dijete teško ili nikako ne prihvaća dojku i bočicu te često povraća. Kasnije, u dobi od otprilike tri mjeseca, kod djeteta često izostaje karakteristični smiješak na pogled dječjeg lica te je dijete preosjetljivo na zvukove koji drugoj djeci ne smetaju. Usto, dijete se ne privija uz majku te nema ili izbjegava vizualnu komunikaciju s roditeljima, dakle ne gleda roditelje u oči. Sa 7-8 mjeseci dijete ne mijenja ponašanje u stranoj okolini te često nema odstupanja u motoričkom razvoju. U Vašem slučaju, navodite kako se dijete privija uz Vašu nogu i ostvaruje kontakt s očima. Odsustvo vizualne komunikacije je jedan od najkarakterističnijih znakova poremećaja iz spektra autizma. Budući da ovim putem ne možemo niti postaviti niti odbaciti ikakvu dijagnozu zbog važnosti multidisciplinarnog pristupa i osobnog kontakta s djetetom, voljela bih Vas ohrabriti da se, u slučaju da i dalje osjećate zabrinutost, obratite gore spomenutim stručnjacima kako biste dobili odgovore na pitanja koja su Vam važna. Posjetom pedijatru već ste pokazali angažman oko nedoumica u razvoju, na što Vas i dalje potičem kada osjetite potrebu. Pedijatar Vas isto tako može usmjeriti drugim stručnjacima putem uputnica i preporuka, te predstavlja sigurno mjesto za praćenje razvoja Vašeg djeteta. Voljela bih da znate kako u ovome ne trebate biti sami i kako zaslužujete dobiti potrebne informacije, smjernice i podršku kako biste svojem djetetu omogućili poticajne uvjete za razvoj.

Za kraj, htjela bih Vam još jednom zahvaliti što ste mi se javili. Roditelji mi se često javljaju sa sličnim pitanjima i brigama i voljela bih da znate kako u tome niste sami. Potpuno je prirodno da roditelji reagiraju brigom i da žele shvatiti određena ponašanja svoga djeteta. Činite mi se kao pažljiva i brižna majka koja prati i promišlja o djetetovom razvoju. Ako budete ponovno imali bilo kakva pitanja ili nedoumice, stojim Vam na raspolaganju. Potičem Vas da mi ponovno pišete ovim putem ili da se javite na besplatnu i anonimnu savjetodavnu liniju Hrabrog telefona za mame i tate na broj 0800 0800 svakim radnim danom od 9 do 20 sati. Savjetovatelji na liniji rado će Vas saslušati i dati Vam dodatne informacije i smjernice.

Želim Vam svako dobro i puno sreće u daljnjim razvojnim izazovima!

Srdačan pozdrav,

Hana Hrpka, prof.

Emam11

24.09.2024. 22:25

Hvala Vam na ovako detaljnom odgovoru. U blizoj vec obitelji imamo autisticnog djecaka pa sam zato i postoji strah. Mali je iskljucivo dojen. Bilo je problema zbog skracenog frenuluma ali rijeseno sa 3 mjeseca. Cak i krutu hranu je prihvatio brzo i voli sam jesti. Voli se maziti, postoji kontakt ocima, reagira na nepoznate ljude. Vec uveliko hoda. I dalje slabo brblja tek poneke slogove. Ne pokazuje nikakve gestove poput mahanja, pokazivanja ili imitiranja ostalih. Razumije kada kazem gdje je psic igracka.Ode do nje i uzme to. Bjezi kada krenem da ga lovim. Krenuo je u vrtic. Tete kazu da se lijepo uklopio iako je dosta mlađi od ostalih. Nadam se da ce sada doci vrijeme kada ce i govor poceti vise da se razvija. Malo ste me utjesili ali sam malo zabrinuta i dalje.