Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Bolno grlo!!


Autor Poruka

mirela25

25.08.2010. 12:51

Poštovani u zadnjih tjedan dana imam poteškoča s gutanjem, ne hrane i tekucine vec sline, i osjecaj knedle u grlu, a danas sam se probudila s bolnim grlom i iskasljala malo sukrvice, e to je ono sto me zabrinjava, pušač sam,ali prije 2 tjedna sam smanila na par cigareta i namjera mi je prestat u potpunosti. Sad me zanima jel to nesto opasno il se ne bi trebala zabrinjavati.

Domagoj Parazajder, dr. med.

13.09.2010. 19:36

Najvjerojatnije je samo pula manja žilica na sluznici zbog naprezanja, no krvarenje iz aerodigestivnog trakta ipak zahtijeva rutinski pregled, za početak orl-oga ili pulmologa (koji ako treba mogu uputiti na daljnju obradu). Lijepi pozdrav!

Musa

08.10.2010. 18:55

Poštovani doktore
Imao bih jedno pitanje.....

U zadnjja 2-3 mjeseca san popio nekoliko antibiotika (Lekoklar 500mg,Xorimax 500, i još jedan ali nemogu se sitit koji) ali i dalje mi je GRLO STALNO CRVENO s tim da me ne boli (nekada malo pecka), ali su mi i žljezne na vratu malo otečene i malo mi je kao tupa i igličasta bol kad pipam grlo tj njih. Jel moguće da je i od zuba Umnjaka koji loše raste ali mi je oralna kirurginja rekla da je možda i zbog toga ili alergije ili nečeg drugog. Radio sam i lab.nalaze krvi i bilo je sve uredno osim Leukocita 11.7 (ref 3.4-9.7) i Limfociti 18 (ref 19-45). Svi enzimi su mi uredni i sve ostalo. Bio sam na ultrazvuku vrata i štitnjače i sve uredno mi je bilo osim tih limfnih čvorova koji su malo povečani. Sam više ne znam šta da napravim, radio sam i bris grla i nosa ali odmah nakon antibiotika tako da nije ništa pokazalo pa cu napraviti ponovo bris i izvadio sam ponovo sada kompletnu krvnu sliku koja je sve uredno pokazala da je sve OK.
Ako treba slikao bih grlo digitalcem pa vam poslao sliku JER ME STRAH DA NIJE CANDIDIA ili...
Imate li vi neki savjet kako i šta ....

Unaprijed vam puno hvala na odgovoru.

Domagoj Parazajder, dr. med.

11.10.2010. 21:50

U svakom slučaju, ukoliko nemate simptome - pečenje, bol u grlu, te ukoliko ste učinili orl pregled koji je uredan, a i svi nalazi su uredni (i leukocitoza se povukla), najvjerojatnije je osjećaj crvenila grla samo subjektivan. Nažalost, fotografija mi neće puno pomoći, nijanse crvenila grla vrlo se često krivo interpretiraju na fotografijama, tako da jedino izravnim pregledom mogu utvrditi da li je boja grla (u stvari ždrijela) uredna ili ne. Lijepi pozdrav!

Musa

12.10.2010. 10:05

Puno vam hvala doktore na savjetu

Iskreno, Imao sam pocetkom desetog mjeseca prošle godine oralni seks sa bivšom djevojkom. Nakon toga počinju moji neprestani problemi sa grlom, a i inače sam inače jako osjetljiv na grlo (cijeli život puste gnojne angine i upale kao mali ili odmah grlobolja nakon sto malo pokisnem, hladno se napijem, budem na hladnom vitru i sl. ali nisam vadio angine.)
Sad su mi došli novi nalazi krvi i sve je uredno, čak i u novom brisu grla i nosa ništa nije nađeno.
Cak sam se bio 28.12-og prosle godine testira na HIV,hepatitis B i C i bio negativan.
Ali me opet strah da nisam što pokupio kad tako dugo mi je crveno grlo i sad malo zagrebe i zapeče a nekad i me baš svrbi-škaklje ( u grlu iza adamove jabučice i prema nepcu sa svih strana), i kašljem češće...???

Uzeo sam i uputnicu za Otorinolaringologa pa da i on vidi šta i kako uživo.

Još jednom puno hvala na strpljenju

Domagoj Parazajder, dr. med.

20.10.2010. 20:35

Pošto su vam baš svi nalazi bili uredni, nema razloga za brigu, možete učiniti orl pregled, no vjerojatno ni tu neće biti nikakvih opasnih novosti. Lijepi pozdrav!

Musa

16.11.2010. 13:25

Poštovanje doktore

Bio sam na ORL pregledu i rekao mi je doktor da imam Refluks i da mi je zbog toga crveno grlo, tako da sad ide na bolje uz terapiju ljekovima za zeludac i vodu za ispiranje grla

Hvala jos jednom

vhrastovic

23.11.2010. 10:25

Poštovani,
Ja sam muškarac u 30. godini života. Već cca dva mjeseca osjećam bol u grlu, popračenu povremenom promuklosću. Inicijalna dijagnoza specijalista ORL-a je bila upala sluznice i prepisao mi je lijek flixonase + angal S . Nakon uzimanja ovih lijekova nije mi se stanje poboljšalo pa sam sada prije 5 dana počeo uzimati i Xyzal. Nakon nekih dva tjedna od prvih simptoma boli ona se proširila na područje iza desnog uha. Ta bol se najviše manifestira u predjelu iza desnog uha na spoju donje čeljusti. Sada sam, prije nekoliko dana primjetio da imam zadebljanje također s desne strane ispod jezika koje mogu opipati s prstima, s vanjske strane. Kao da mi je nabubrena žlijezda.
Sada me najviše zabrinjava to zadebljanje na vilici ispod jezika koje samo po sebi nije bolno, ali mi se ova bol iza uha povremeno širi dolje uz čeljust.
ORL me poslao na labaratorijsku pretragu AST jer je uočio da su mi mandule također crvene i da sumnja da su kronično promjenjene. Napominjem da do sada nisam imao ozbiljnijih i dugotrajnijih problema s grlom i usnom šupljinom. Molim Vas za mišljenje.

Domagoj Parazajder, dr. med.

13.12.2010. 18:05

Mogućnost da se radi o malignoj bolesti usne šupljine (izraslina, bol koja se širi u vilicu/uho), u vašim godinama je izuzetno mala (gotovo nikakva), no moja je preporuka da učinite traženi AST titar (nalaz koji može uputiti na potrebu za antibiotskom terapijom ili prevagnuti u odluci o eventualnoj operaciji mandula), dok opisano zadebljanje može biti i posledica problema sa drenažom žlijezda slinovnica (vrlo često je i normalna anatomska asimetrija), tako da na kontroli s nalazom AST-a zamolite orl-oga da vam pregleda i to područje. Lijepi pozdrav!