Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Limfni čvorići


Autor Poruka

nikolamostar

21.11.2010. 12:45

Poštovani doktore Domagoj:

Naime, već iz naslova mog' pitanja znate o čemu se radi, međutim mene ovo malo muči, iako su mi 4 liječnika rekla da nije ništa abnormalno.

-Ja sam u 5. mjesecu ove godine prebolio jaku anginu grla tjekom koje mi se povećao limfni čvor sa desne strane vrata, koji se u suštini i ne vidi, al' mogu ga napipati. On nije Bog zna koliko velik, možda oko prilike (5-6 mm). Bezbolan je sada, mogu ga pomicati i osjetim da je makan i da nije učahuren.
-Međutim, veći problem pridodajem člancima koje sam pročitao na internetu koji ovakvo ''stanje'' definiraju kao NON-HODGKINOV limfom pa me to mnogo opteretilo da sam bio prisiljen zbog svega toga otići par puta u liječnika u dispanzer i pitati za savjet, i dobio sam ga - jednostavno, svi su govorili da se radi o limfnom čvoriću koji je poslijedica angine i da on tu može dugo vremena ostati i da se radi o čitim nebulozama kada se govori da bi to mog'o biti NON-HODGKIN. Kao: Internet nije medicina, da jeste - svak bi bio liječnik i da se to stječe iskustvom..Kao, to bi se odmah vidilo ili bi imao nekih dodatnih simptoma, koje ja uopće nemam i stvarno se osjećam fenomenalno.
-Ali, obraćam se i Vama za savijet:

...Možete li mi reći je li to opasno i može li se raditi o tom limfomu kojeg sam pronašao na internetu? Jer, prošlo je pola godine, a ja i dalje mislim o tome i u naviku mi je prešlo to stalno pipkanje i pretraživanje po vratu, pod bradom.....Molim Vas za savijet i za mišljenje?

Sedačan pozdrav!

Domagoj Parazajder, dr. med.

13.12.2010. 19:50

Osnova kliničkog nalaza svakom tumora - uključujući i limfom (hodgkin ili non-hodgkin) jest rast, dakle, sad se radi o limfomu a ne običnom reaktivnom čvoru kao posljedici upale ždrijela, u roku od 6 mjeseci već bi bitno narastao, vjerojatno bi se pojavili i čvorovi oko njega. No, ukoliko vas to toliko muči, neka vam se učini UZV vrata na temelju kojeg će se precizno utvrditi o kakvom je čvoru riječ (kada ga se može i punktirati radi analize stanica). Ukoliko vas je pogledalo više liječnika koji su čvor ocijenili bezopasnim te ukolikio stvarno ne raste, smatram da ipak nema razloga za brigu. Lijepi pozdrav!