Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


problemi s uhom


Autor Poruka

Ivan99

20.11.2010. 23:11

Imam 49 god i nikad prije nisam imao problema sa uhom. Prije mjesec i dvadeset dana bio sam na propuhu i zaradio upalu uha. Uho mi se napunilo sekretom i još koječime i začepilo mi se. Pošto sam bio na terenu nisam odmah otišao k doktoru (sad žalim zbog toga). To sam učinio tek treći dan kad su mi bolovi u uhu postali nepodnošljivi i to na Hitnu. Tamo su mi propisali antibiotik za piti (Klavocin) i za ukapati u uho (Tobrex). Nakon uzimanja terapije bolovi su prestali isti dan, no uho je ostalo začepljeno. Terapiju sam provodio tjedan dana. U međuvremenu sam se javio svom doktoru koji mi je dijagnosticirao Otitis Externa i u nekoliko navrata ispirao uho uz primjenu hidrogen kapi. Iz uha je izašlo dosta toga ali ne sve (tako sam ja osjećao a i doktor je vidio da je još nešto ostalo). Doktor mi je preporučio Vaxol sprej, kao to će pomoći da ostatak naslaga izađe van sam. Nakon tjedan dana kapanja Vaxol-a meni se uho, umjesto da se očisti još više začepilo, ali bez bolova što je čudilo doktora. On mi je isprao uho, propisao antibiotik Azitrim za piti i kapi Garasone tjedan dana. Nakon terapije ispirao je uho (izašlo je nešto malo) ali je ostalo još "nešto" što će kao izaći uz pomoć Vaxol-a. Nije izašlo nego se opet isto sve ponovilo. Nakon toga ispiranje, ali ništa ne izlazi nego neke bijele ljuskice. Doktor mi sad prepisuje Efox za piti i Bivacyn plus Maxitrol za kapati. Nakon par dana ispiranje ali ne izlazi ništa osim nešto bijelih ljuskica. Uho mi je cijelo vrijeme začepljeno. Moj doktor više nema ideja i šalje me specijalisti.
Specijalist ORL postavlja dijagnozu:
"Otoskopski:desno b.o. Lijevo zvukovod obtruiran bjeličastim, krpičastim detritusom, učini se toaleta, ali se sav ne uspije isprati, koža zvukovoda crvena"
Nakon toga dva tjedna idem na ispiranje uha sa 3% ac.borici (uz to tri puta na dan kapam hidrogen i dva puta Canesten.
Izašlo je nešto bijelih ljuskica ali Uho je i dalje začepljeno, bez bolova.
Na kontroli nakon dva tjedna kod specijaliste izvještaj:
"Otoskopski desno b.o., lijevo zvukovod u potpunosti obstruiran bjeličastim krpičastim detritusom, učini se toaleta ispiranjem i ASPIRATOROM, koža zvukovoda crvena, macerirana. Vidljivi dio bubnjića sivkast".
Uho mi je i dalje začepljeno bez bolova. Prema tvrdnji doktora "dosta toga se očistilo" ali je još ostalo pa mi za terapiju slijedećih tjedan dana opet svakodnevno propisuje ispiranje uha sa 3% ac.borici (uz to tri puta na dan kapati hidrogen i dva puta Canesten).
U sredini sam zadnje terapije.
Čitajući vašu arhivu i uspoređujući sa onim što osjećam nekako mi se učinilo da mi je možda upaljeno srednje uho. Na dva dana sam prekinuo kapanje u uho bilo čega (ionako subotom i nedjeljom nema ispiranja) da mi se osuši vanjsko uho. Prema nekim vašim ranijim savjetima drugim pacijentima, probao sam puhati sa začepljenim nosom i zijevati. Uspio sam u par navrata tako otčepiti uho nakratko i tada sam gotovo normalno čuo. Prilikom puhanja čujem u uhu zvuk grgoljanja kao kada ispuhujete nos, a kad zijevnem zvuk kao da puca u uhu.
Cijelo to vrijeme imam potpuno prohodan nos i nisam prehlađen.
Uz ispriku zbog duljine teksta, molio bih za vaše mišljenje.

Domagoj Parazajder, dr. med.

13.12.2010. 19:50

S obzirom na opisano, sigurno ste imali upalu kože zvukovoda, a kod jake upale može doći i do smetnji koje su slične kao kod začepljenja eustahijeve tube (o čemu sam pisao). Pošto je u opisu orl-oga napisano da je bubnjić sivkaste boje (iako nije vidljiv u cijelosti), najvjerojatnije se ipak ne radi i o upali srednjeg uha (koja je moguća neovisno o upali zvukovoda), ili smetnji povezanima sa disfunkcijom eustahijeve tube.
Dugotrajan tijek bolesti (upala zvukovoda), može uputiti i na probleme sa povišenim šećerom, tako da učinite kontrolu šećera u krvi, a svakako su potrebne redovite toalete i primjena odgovarajućih kapi, nekada i antibiotika na usta. Bitan podatak je bol u uhu, ukoliko dugo traje (preko dva tkedna) i mukla/tupa je, potrebna je dodatna pozornost kako ne bi došlo do opasnog širenje upale na temporalnu kost (oko zvukovoda).
Dakle, česte kontrole, a ukoliko je zvukovod postao prohodan a i dalje imate smetnje sluha, učinite ispitivanje sluha i timpanometriju (tlak u srednjem uhu). Lijepi pozdrav!