Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


gluhoća i nagluhost


Autor Poruka

lauraivona

27.10.2010. 23:16

Poštovani! Moja kćerka je rođena u 28.tj trudnoće ,imala perivertikularnu leukomalaciju itd.
Zanima me vaše objašnjenje njenog nalaza ojektivne audiološke obrade!
Pneumootoskopski obostrano jako uvučen bubnjić.sluznica nosa zadebljana i neravna,velike tonzile bez znakova upale.
Timpanogram obostrano tipa c (desno-340,lijevo-270 daPa).U snu nakon sedacije chloralhydratnom stanju ispitaju se sl.evoc.pot.ASSR na 500,1000,2000 i 4000 Hz odgovara desno gluhoći,a lijevo težoj nagluhosti(siguran odgovor samo na 1kHz na 70 dB).ABR na stimulaciji klikom i tone bustom od 1kHz-nema pouzdanog odgovora.Na 100dB uz 11Hz ABR desno uz možda prisutan III i V val (4.33ms;6,50ms),lijevo možda III val(4,97ms) dok se pouzdano registriraju kohlearni mikrofonizmi.Zbog jake disfunkcije tuba nije se moglo OAE ispitati , ali su mikrofonizmi jako izraženi.Postoji slušna neuropatija.Bi li pomogli pri ovakvom nalazu slušni aparatići?hvala na objašnjenju.

Domagoj Parazajder, dr. med.

14.11.2010. 13:20

U svakom slučaju, bilo bi korisno vidjeti zašto je nalaz timpanogranma promijenjen (ovakakv nalaz može, ali minimalno, pogoršati stanje sluha). No, s obzirom da nalaz ispitivanja slušnih potencijala javlja tek slabi odgovor nalijevom uhu, potrebno je procijeniti da li bi se slušnim pomagalom mogao dobiti zadovoljavajući odgovor (slušanje) - što se ne zna dok se ne pokuša aplicirati aparatić, ili, ukoliko to nije moguće, postaviti indikaciju za umjetnom pužnicom (opet je potrebno vidjeti stanje centralnih slušnih putova). S obzirom na komlpeksnost cijelog problema, ukoliko već niste, potrebno je učiniti obradu u SUVAG centru (Zagreb, Split...) gdje postoje kompletni programi dijagnostike i liječenja/rehabilitacije djece s takvim problemima. Lijepi pozdrav!

lauraivona

18.11.2010. 10:41

Poštovani,
ove nalaze smo dobili u Klaićevoj bolnici na Audiološkoj obradi i rečeno nam je da je oštećen slušni živac i da pokušamo s aparatićem, a da nije kandidat za pužnicu.Ona jako dobro priča i nitko ne uočava da ona ima takva oštećenja sluha.Ima poteškoće sa razumijevanjem govora pa razgovaramo u kraćim i jednostavnim rečenicama.Na internetu sam gledala malo o aparatima za sluh i pošto ona nosi i naočale nebi mogla nositi aparatić koji ide iza uha nego onaj koji je u zvukovodu. Štete li oni sluhu još više? Redovito idemo na vježbe kod logopeda i defektologa,ima adekvatnu terapiju,pa zato tako dobro priča(pretpostavka iz Klaićeve bolnice).Poteškoće su kod izgovora glasova č,ć,š,r,nj,lj,đ,dž i ž.
Može li pohađati redovnu nastavu u normalnoj školi unatoč ovim slušnim oštećenjima?Imate li vi kakvu preporuku u vezi aparatića i njihovih kvaliteta?
Hvala i na prethodnom odgovoru.Pozdrav.

Domagoj Parazajder, dr. med.

13.12.2010. 19:50

Nema razloga da dijete ne nosi zaušni aparat ukoliko ima i naočale (slušne aparate najčešće nose starije osobe koje uvijek nose i naočale i nemaju problema sa zaušnim pomagalom), a niti zaušni niti kanalni aparat neće pogoršati oštećenje sluha. No, ovisno o jačini te vrsti nagluhosti, pojedini modeli aparata nisu dobri za pojedina uha (odnosno kanalni aparati su katkada preslabe snage da bi mogli dati zadovoljavajuće pojačanje sluha). U hrvatskoj (i zagrebu), postoji nekoliko predstavnika vrhunskih proizvođača pomagala, a svi u ponudi imaju aparate koji mogu zadovoljiti potrebe vašeg djeteta, tako da u principu nije bitno za koga ćete se odlučiti. Nastavu, ukoliko je uredno prati, sigurno može pohađati (no to je ipak prije stvar procjene logopeda, psihologa i pedagoga). Lijepi pozdrav!