Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


dugoročna promuklost


Autor Poruka

halmek

17.11.2010. 23:50

Poštovani,

već pomalo ludim, posjetila sam i puno doktora, ali svi imaju neko drugo mišljenje, po zanimanju sam prof., dakle mnogo koristim glas. Promukla sam unazad godinu i dva mjeseca. Nalazi su glasili prvo polip na desnoj glasnici pa nodul pa hronični laringitis. Upućena sam na vježbe kod logopeda i više puta sam odgovorana od strane doktora od operacija s obrazloženjem da su ti noduli ili šta već premali za operaciju. Zadnji nalaz predlaže operaciju, dijagnoza je NODULUS TELEANGIECTATICUS PLICAE. NVOCALIS 1 DEX. Na tom zadnjem pregledu rađena je i ENDOVIDEOLARYNGROSCOPIA: epiglotis uredan, valekule slobodne, ventikularni nabori i artenoidi uredni, na desnoj glasnici u prednjoj trećini vidi se zadebljanje kao i lagani edem slobodnog ruba, glasnica je blago hiperemična, lijeva je sedefasta, obje fonatorno i respiratorno pokretne. PHARYGOSCOPIA: sluznica mirna. Nakon tog pregleda koji je obavljen privatno očajna jer čujem razne priče o operacijama, gdje navodno pacijenti vrlo lahko mogu izgubiti potpuno glas nakon operacije, odlazim u univerzitetsku kliniku u Tuzli (živim u okolini) i tu me doktor upućuje da radim nalaz na elisa test heliobactei pylori (koji za koji dan treba da uradim jer se radi kod nas samo pon i utorkom). Taj doktor po prvi puta pita imam li možda žgaravicu, negiram to tada, ali sada se začudo javlja osjećaj žgaravice. Ili radi sugestija sada, mada sumnjam u to, osjećaj je dosta jak? Predlaže da prije operacije za koju trenutno nisam motivisana koristim 28 dana controloc i letizen. Taj isti doktor na univ. kilnici još navodi i OFS : BLAŽA HIPEREMIJA ŽDRIJELA.

Da napomenem: vježbe kod logopeda nisu pomagale, ili barem samo subjetkivno ili sugestivno.
Moje pitanje: koliko su rizične operacije s obzirom da nemam veći vidljiv polip i sl. nego samo zadebljenje glasnice i pošto postoji sumnja na trudnoću kod mene u zadnjih mjesec dana zbog izostanka menstruacije da li predlažete korištenje navedenih lijekova ako je u trudnoći dosta toga rizično i zabranjeno. Čitala sam dosta pitanja na koja ste odgovarali, pa da li i kod mene postoji sumnja na taj neki refluks želučane kiseline?
Počinjem da sumnjam da je možda riječ o mučnini u trudnoći, ali imam taj osjećaj kiseline.

U nadi da ćete mi u bilo kom pogledu olakšati i pomoći sdračno Vam se unaprijed od srca zahvaljujem,

S poštovanjem

Domagoj Parazajder, dr. med.

13.12.2010. 22:40

U svakom slučaju, ukoliko ste trudni, posavjetujte se o terapiji sa vašim ginekogologom a do tada je prekinite (neće se desiti ništa ako se na neko vrijeme i prekine takva terapija). Ovisno o točnom nalazu na vašim glasiljkama (veličina nodula), psotavlja se i indikacija za zahvatom, u načelu, noduli koji su stalni više od 6 mjeseci već su fibrozno organizirani i neće se povući sami od sebe, tako da je operacija metoda izbora. Uz primjenu modernih tehniuka (mikroskop, fini isntrumenti, nekada i laser), ne bi smjelo biti većih problema nakon izvođenja operacije (naravno da su opisane promuklosti i nakon operacija kao i druge komplikacije, no ipak je postotak dobrih rezultata vrlo visok, a operacija rutinska). Nadam se da sam pomogao odgovorom, lijepi pozdrav!