Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


turbinektomija


Autor Poruka

ona32

17.11.2010. 18:30

Poštovanje, živim u istočnoj slavoniji, godinama sam alergična na ambroziju i kućnu prašinu, standardni simptomi su svake godine sve veći i nepodnošljiviji, i sve više mi je otežano disanje. Da ne duljim, pregledom kod otorinolaringologa utvrđeno je ;

Rinoskopski izrazita deformacija septuma lijevo, tipa 7 (3+5) uz impakciju prema lateralnom nosnom zidu.
Kompenzatorna hipertrofija donje srednje nosne školjke. Sluznica hiperemična i hipertrofična.

dg; Deformatio septi nasi gravis
indicirano kirurško lječenje, septoplastika i inferiorna submukozna turbinektomija obostrano.


pitanje je
1. što je to turbinektomija ?
2. dali je navedena dg., jedna operacije ili dvije ?
3. budući da imam grbu na nosu, dali će ona ovim zahvatom nestati - to jeste, dali će mi i estetski se izvana nos srediti ?
4. dali je moguće da mene boli grba na nosu zbog devijacije ( ili je ta bol samo posljedica silnog kihanja i iskašljavanja ) ?
5. pročišćivaš i ionizator zraka, budući da je dosta skup - dali će mi ublažiti tegobe ?

unarijed Vam zahvaljujem.

Domagoj Parazajder, dr. med.

13.12.2010. 22:40

1. turbinekotomija označava obično djelomičnu resekciju donjih (nekad i srednjih) nosnih školjki a može se izvoditi na nekoliko načina (klasičnim rezanjem, RFFF meotodom, laserom - u principu s istim efektom), a vrši se u culju dobivanja dodatne prohodnosti nosnih hodnika u slučaju prejake hipertrofije istih i standardno se radi samostalno ili u sklopu operacije nosne pregarde (što je odgovor i na drugo pitanje).
3. Nije opisano da će vam se odstraniti i grba na nosu, ukoliko takva deformacija ne utječe na disanje (može i ne mora, što se utvrđuje na pregledu) ne rekonstruira se u standardnom zahvatu rekonstrukcije nosne pregrade.
4. Bolnost opisane deformacije može biti prisutna, najčešće ako je nastala traumom nosa
5. -mogu olakšati tegobe, no s obzirom da je opisana jaka deformacija, neće ih otkloniti; u svakom slučaju savjetujem pričekati rezultat operacije (pa ga nabaviti ukoliko su smetnje u vidu alergije izrazite.
Lijepi pozdrav!