Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Bulozne nosne školjke


Autor Poruka

Damir

07.07.2005. 20:12

Od djetinjstva imam problema sa začepljenim nosom, disanjem te govorom kroz nos. (alergičan sam na prašinu). Unazad nekoliko godina sam operirao devijaciju septuma, ali bez rezultata. Koristio sam i razne lijekove (počevši od inhaliranja nosa morskom vodom - aqua maris, preko Tyzine kapljica do Nasonexa)...

U posljednjih mjesec dana sam posjetio otorinolaringologa te je izvršen CT paranazalnih sinusa na kojem se jasno vide povećane i bulozne nosne školjke (obje srednje i lijeva donja nosna školjka). Uz to je srednja desna školjka jače povećana te «gura» septum prema lijevoj srednjoj nosnoj školjci koja je s njim u doticaju (tu je prisutna devijacija septuma).

Liječnik mi je preporučio FESS operaciju nosnih školjki i eventualno operaciju devijacije septuma (ako se zbog zakrivljenog septuma neće moći doći do srednje lijeve školjke).

Molio bih Vas da mi odgovorite hoće li mi ta operacija omogućiti normalan govor i disanje na nos te radi li se ta operacija u lokalnoj ili općoj anesteziji i koliko traje oporavak.

Unaprijed Vam zahvaljujem na odgovoru!

prof. dr. Željko Bumber

08.07.2005. 07:47

Anestezija ovisi o ustanovi , moguća i jedna i druga . Dogovor sa anesteziologom i op. Oporavak oko dva tjedna. Trebala bi popraviti disanje i popraviti govor ako mislite na "govor kroz nos". Morate liječiti alergiju. Operacija nije zamjena za antialergijsku terapiju.