Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


čvorići na glasnicama


Autor Poruka

Željka

07.07.2005. 11:06

Lijep pozdrav,

imam 27 godina i radim već 10-ak godina kao spiker na jednoj radijskoj postaji, dakle služim se glasom s kojim do nedavno nisam imala većih problema. Jedne zime prije par godina, prvi put u životu mi je pukao glas, što sam pripisala prehladi i sanirala medom, limunom, vitaminima i sl i više nije bilo problema sve do nedavno. Dakle, veći problemi pojavili su se prije 4-5 mjeseci kada mi se ponovno dogodila slična situacija, kod liječnika su mi dijagnosticirali jaku virusnu upalu grla. Dobila sam dozu antibiotika, iako su mi napomenuli da od toga nema puno koristi, da su bitni med, limun, kadulja. Upala mi se vraćala svako malo (mjesec-dva), a s njom i sve jača promuklost. Prije par dana, zbog ponovno jake grlobolje i još jače promuklosti, odlučila sam posjetiti otorinolaringologa, koji je prvo posumnjao na polipe, ali snimanjem glasnica, dijagnosticirao je sitne čvoriće na glasnicama i rekao da bi bilo "bolje" da su polipi, jer bi se to operacijski moglo srediti, a ovako se ne može ništa. Terapija: ne smijem šutjet i štedit glasnice, jer je to još gore, već ih trebam "vježbati" umjereno pričajući i da nikako ne smijem glasno pričati. Kaže i da mi je sadašanja promuklosti rezultat jake virusne upale grla koju trenutno imam i da će se glas vratit. Neko vrijeme sam bila pušač, ali sam prije 5 godina prestala i ne mogu reći da baš puno boravim u zagušljivim i zadimljenim prostorijama.. Zanima me, s obzirom da je to moj posao, što učiniti? Koliko su ti čvoriči opasni, mogu li rasti?? Meni je jasno da se zbog njih glasnice ne mogu lijepo zatvoriti i ostavljaju prostora sa strane za zrak, ali s obzirom da trenutno osjećam jaku grlobolju, ja se iskreno nadam da će mi se s njenim izliječenjem i glas vratiti. Ili je ovo trajno????? Molim Vas da mi pomognete, unaprijed puuuuno hvala.

prof. dr. Željko Bumber

07.07.2005. 12:51

Vaš je problem više funkcionalan nego kirurški. Žulj od loše cipele moguće je kirurški ukloniti, ali je potrebna i promjena cipele.
Sa čvorićima je isto ,samo nije u pitanju cipela, već loša glasovna navika. Predlažem da se javite u jednu fonijatrijsku ustanovu .
Čvorići sami posebi nisu opasni no dosadni su.
Obzirom na grlobolju, koja sa čvorićima nema veze, učinite i bris ždrijela.