Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


carcinoma planocellulare anaplacticum exulceratum


Autor Poruka

Lejla

16.02.2006. 13:52

DG: Carcinoma planocellulare anaplacticum exulceratum

PH Nalaz:

Primljeni materijal su komadici tumora koji je gradjen od krupnih, nejednakih, hiperhromaticnih, plocastih epitelnih stanica od kojih su brojne mitozi. Pored ovoga u materijalu se nalaze komadici fibroblasticnog veziva, kao i nespecificnog granulacionog tkiva.

Biopcija uradjena na Klinickom Centru u Satajevu - odsjek patologije i citologije

Molim Vas za vase misljenje. Koja se terapija treba uzimati posto je u pitanju zena koja ima 83 godine.

S potovanjem,

Lejla

prof. dr. Željko Bumber

20.02.2006. 13:29

Gdje se nalazi tumor?

Lejla

27.02.2006. 14:22

Poštovani!

Ovaj tumor, odnosno izraslina se nalazi na vratu sa lijeve strane. Prvo se je manifestovalo kao guta veličine jedne vece šolje, međutim sada je to manje, samo što iz te gute redovno izlazi gnoj i krv. U pitanju je moja baka, i mi zaista više ne znamo šta da radimo, jer je to stara žena koja ne bi vjerovatno izdržala operaciju, jedva je podnijela i biopsiju. Zato Vas iskreno molim da mi date svoje mišljenje koja je po Vama terapija najbolja i šta bi ste vi preporučili.

Unaprijed Zahvalna,

Lejla

prof. dr. Željko Bumber

28.02.2006. 11:02

Kontaktirajte otorinolaringologa i onkologa u Sarajevu. Neka bar pogedaju područje uha, nosa i grla ,samim tim i štitnjače. Molim rtg pluća.
Predložio bih barem palijativno zračenje. U slučaju vaše bake ima niz pitanja- gdje je primarni tumor, je li ovo jedina metastaza vrata, šta je sa udaljenim tkivima - jetra i kosti. Ako su odgovori na ova pitanja nejasni pitanje je bilo kakve terapije (?!).

Lejla

28.02.2006. 11:57

Poštovani!

Veoma sam Vam zahvalna na brzom odgovoru. Zaista ste efikasni. Samo bih Vam htjela naglasiti da je znači primarni tumor taj na vratu, ne postoji nigdje drugo. Ostali nalazi koje je radila su svi BO, uključujući i nalaz pluća,jetre i ostalog. Mislim svi su bili uredu. Svakako poslušat ćemo Vaš savjet da kontaktiramo otorinolaringologa u Sarajevu. Ali molim Vas da mi još samo kažete šta znači palijativno zračenje pošto ja se ne razumijem u te medicinske izraze. I samo da napomenem da ona nije svjesna svoje bolesti, odnosno od čega boluje, jer bi je to definitivno dotuklo. S toga sam s vama htjela se posavjetovati, šta je najblaži oblik liječenja, odnosno zaliječivanja i da li mogu pomoći odnosno ublažiti neki medikamenti. Znači nju ništa ne boli, ona normalno jede,hoda, sasvim normalno funkcioniše. Nema ama baš nikakvih bolova. Samo je problem ta izraslina na vratu koja je zaista grozna i iz koje non stop izlazi gnoj. S toga Vas još jednom od srca molim da mi zaista preporučite šta bi ste vi u ovom slučaju uradili.

Unaprijed zahvalna,
Lejla

prof. dr. Željko Bumber

28.02.2006. 14:33

Palijativno zračenje značilo bi nešto manju dozu ,dozu koju osoba zbog dobi i općeg stanja može podnijeti . To ovisi i o odluci onkologa.
To je stav koji primjenjujemo kod osoba poodmakle dobi.

Lejla

02.03.2006. 08:18

Poštovani,

Još jednom veliko hvala na Vašoj pomoći i savjetu.

Lejla

Lejla

05.03.2006. 19:16

Postovani!

Jos samo jedno pitanje i vase obrazlozenje. Boja baka je prije par dana radila bris iz te rane odnosno izrasline i nalaz je slijedeci :

bakterija klebsiella pneumoniae

Molim Vas da mi malo jasnije obrazlozite o toj bakterijijer mi nismo upuceni i koji se medikamenti mogu uzimati, odnosno koji antibiotici. Koji je uzrocnik najcesce.

Do Vaseg odgovora srdacno Vas pozdravljam.

Lejla