Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Česta upala grla kod djeteta


Autor Poruka

Dada_M

26.05.2009. 20:40

Poštovani,
moj sin ima 2,5 godine i od prvog mjeseca konstantno krajem mjeseca dobije visoku temperaturu - dijagnoza: upala grla - antibiotici. Znam da nije dobro da toliko često pije antibiotike i već sam totalno isfrustrirana.
Da li mi možete preporučiti nekog specijalista koji će otkriti uzrok tim upalama?
Inače, početkom prošle godine imao je napad koji je dijagnosticiran kao subglotički laringitis, ali nije se ponavljao od tada. Nosić mu zna često biti pun, pa kažu da se može grlo upaliti od slijevanja sekreta, ali sada je u ovih pet puta u pet mjeseci samo dva puta imao začepljen nos za vrijeme upale, tako da ne vjerujem ni da je od toga. Postoje li neko prirodni preparati kojima bih mu mogla pojačati imunitet?
Unaprijed zahvaljujem!

Domagoj Parazajder, dr. med.

26.09.2009. 18:45

Poštovana, kod vašeg djeteta treba utvrditi radi li se o običnim prehladama kioje su kod djece često praćene povišenom tjelesnom temperaturom, pravim recidivirajućim tonzilitisima (upalama mandula), ili eventualno dosta zapostavljenom, no relativno često prisutnom PFAPA sindromu (iako zvuči opasno, uglavnom nije, a kod kojeg je najvjerojatnije riječ o imunološkom poremećaju koji se zbiva u samim tonzilama i koji se vrlo uspješno liječi odstranjenjem tonzila - kao i kod čestih gnojnih anginama. Iako se dijete koje je visoko febrilno kroz nekoliko dana (ne odmah), i sa lokalnim nalazom upale grla uvijek pokriva antibiotskom terapijom, ista u ovom slučaju neće djelovati, a stanje se obično povuče samo od sebe ili, eventualno, ukoliko je izraženije, uz pomoć kortikosteroida). U svakom slučaju, za početak vam preporučujem pregled infektologa, koji će u slučaju postavljanja sumnje na neku od ovih dijagnoza (pogotovo posljednju navedenu), najvjerojatnije u obradu uključiti i laboratorijsku dijagnostiku, serološku obradu, imunološke tesove te briseve, te najvjerojatnije preporučiti i pregled orl-oga. Kvalitetna ishrana djeteta te uzimanje multivitamina, pogotovo u zimskim mjesecima su najvažniji za izgradnju/održavanje normalnog imunološkog sustava.

natalija25

16.01.2013. 15:35

poštovani!
moje dijete od kada je imao 8mj. stalno dobiva povišenu tem. i to svaka 2-3 tjedna pračena crvenim grlom ili gnojnim grlom. sada ima 3 i pol. god. nema šta nisam probala za imunitet. bio je na više briseva grla ali ništa bio je i hospitaliziran više puta u zaboku (bračak) ništa nisu pronašli samo tem. koja spontano dođe traje 2-3 dana i spontano prođe,ponekad dobi antibiotik. neznam šta da više radim.

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

18.01.2013. 15:15

Poštovana, trebate ustanoviti da li se radi o ponavljajućim virusnim ili bakterijskim infekcijama; ako potvrdite rekurirajuće bakterijske infekcije, tada uzimate bakt. briseve nosa, ždrijela i tonzila u ustanovi sa osjetljivim podlogama čitavoj obitelji. Inače, dijete je sklono čestim respiratornim infekcijama u ovim godinama života kada dolazi do gubitka majčinog i formiranja vlastitog imuniteta, te učestalih kontakata sa ostalom djecom zbog boravka u dječjim kolektivima.

rea2009

29.01.2013. 10:50

Poštovani doktore,imam dijete o navršene 4 godine i od 2 godine se borimo sa veoma čestim(svaki mjesec ili svaki drugi) visokim temperaturama(do41) , jako gnojnim grlom koje nije popraceno bakterijama.U 2 godine smo napravili 8 briseva i svi su bili uredni tj.,bez bakterije u grlu i nosu.Naš pedijatar je u čudu jer nezna kako bi ju više ljiječio jer i nakon propisanog antibiotika bolest se najčešče vrati nakon mjesec-dva!!!Pitala sam ga da nas pošalje dalje na orl ali neželi jer kaže da će nas doktor poslati van jer nemamo nikakvih bakterija !!!!Krvna slika je kako kada nekada su leukociti sniženi ,a nekada povišeni,a kada su i povećani brisevi su u redu,urin je uvijek uredan.Prehlađena je bila možda 2 puta u dvije godine,drugih tegoba osim tih temperatura i gnojnog grla nema,ali u tome svemu čudno je što kada joj je grlo upaljeno nju to grlo ne boli.pa šta joj je zapravo naš doktor nemože definirati.kuda dalje!!??unaprijed zahvaljujem

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

27.02.2013. 13:45

Poštovana, kada govorite o gnojnom grlu, pretpostavljam da mislite na gnojne angine koje su uobičajeno popraćene visokom temperaturom. Ako je moja pretpostavka točna, tada treba vidjeti da li postoji žarište, povećana treća mandula, visok AST i sl. , nakon čega se može planirati operativni zahvat uz pretpostavku da je imunološki status djeteta uredan. U svakom slučaju, preporučujem ORL pregled kojim će se postaviti točna dijagnoza.