Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Cjelogodisnji alergijski rinitis


Autor Poruka

petra90

25.03.2011. 15:00

Zbog zacepljenog nosa i povremenih umjerenih gusenja (bez kihanja, bez suzenja ociju, bez svrbeza...) 2007. sam bila na plucnom odjelu gdje sam uradila spirometriju-nalaz uredan, ukupni IgE 20,Ambrosia ispod 0,35 i bris nosa na eozinofile-u razmazima nisu nadjeni eozinofilni granulociti
dg: In obs athopia et asthma
th: Tafen Novolizer, Flixonase sprej, Singulair teblete i Ventolin sprej po potrebi.

Nakon koristenja te terapije nije mi bilo nista bolje.

Inace cesto imam upale grla i kasljem te dosta cesto pijem antibiotike.

Ove godine doktorica me poslala na orl kako bi ponovno vidjeli u cemu je problem i nakon pregleda koji je trajao manje od minute specijalist mi na osnovu nalaza krvi iz 2007. (ambrosia <0,35) utvrdi da imam cjelogodisnji alergijski rinitis i prepise Nasonex sprej i Aerius tablete.

Sada me zanima moze li se cjelogodisnim alergijskim rinitisom smatrati ako mi je cijele godine podjednako samo zacepljen nos bez ostalih simptoma ili je moguce nesto drugo?

Domagoj Parazajder, dr. med.

27.03.2011. 15:45

Moguće je, no u svakom slučaju potrebno je učiniti kompletan pregled nosne šupljine (uključujući endoskopiju nosa) i isključiti druge uzroke (kronična upala sinusa, deformacija nosne pregrade,polipoza, druge vrste rinitisa?...). Potrebno je učiniti kontrolu nakon cca mjesec dana korištenja terapije te procijeniti uspješnost iste i sukladno svemu proširiti obradu ukoliko je potrebno. Lijepi pozdrav!