Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


tumor mixtus


Autor Poruka

orjana30

21.05.2008. 18:50

postovanje doktore.prije 2 g sam imala operaciju parotidne zlijezde (tumor mixtus)i sve je proslo u najboljem redu.prije 2 tj sam bila prehladena i imam opet onaj osjecaj u desnom uhu da mi se zacepi i otcepi ponekad u toku dana i jos mi i u grlu ima sekreta nikako da ga iskasljem.bila sam kod dr. i ona me salje kod orl.na pregled zbog toga sta sam imala operaciju.mene zanima dali se moze napravit nekakav ultrazvuk da se vidi dali se nije pojavio opet tumor pa mi radi pritisak na uho ili je samo od prehlade.jako sam zabrinuta hvala

Domagoj Parazajder, dr. med.

28.05.2008. 23:30

Poštovana, s obzirom na simptome koje opisujete, vrlo vjerojatno se radi o posljedicama prehlade te o začepljenosti eustahijeve tube. Kod recidiva tumora (ukoliko je nastao novi tumor u dubokom režnju parotidne žlijezde koji se rutinski ne odstranjuje ako nije zahvaćen bolešću - makar u dubkom režnju nastaju vrlo rijetko), odnosno ako je prilikom vađenja tumora pukla kapsula i došlo je do rasapa stanica tumora, prvenstveno bi napipali čvorić/e u operiranom predjelu (prvi simptom)- pošto se radi o regiji koja se nalazi direktno ispod kože. Tek veći čvor (vrlo velik) može eventualno pritisnuti na zvukovod i raditi simptome od strane uha. Dovoljno je otići na orl pregled te tek tada, sukladno nalazu orl-oga učiniti eventualni kontrolni ultrazvuk, no mislim da nema potrebe za strahom. Sretno!

orjana30

29.05.2008. 00:05

postovani doktore,bili ste u pravu radi se o posljedicama prehlade bila sam kod orl i dao mi je efedrin kapi s tim da trebam doc na kontrolu za 2 tj puno vam hvala na odgovoru.

Domagoj Parazajder, dr. med.

05.06.2008. 09:15

Nema na čemu, sretno!

donki

14.03.2011. 13:10

postovani. moj muz (30g.) je operirao t.m. na nepcu prije dvije godine u zg ,sada ide redovito na kontrole, nije dobio nikakvu th..Ono sto mene muci je sto malo podataka mogu naci o tom tumoru i njegovoj benignosti odnosno malignosti,i da li se trebam brinuti o recidivu.takodjer par dana prije op. ucinjena je biopsija i stavljeni su savovi. nemogu prestati razmisljati da je kroz tu pukotinu u tih par dana koja stanica tumora mogla izac i negdje se drugdje nastaniti,pa ako mi mozete malo objasniti da li je to moguce i da li su moji strahovi opravdani . hvala na odgovoru

Domagoj Parazajder, dr. med.

21.03.2011. 11:35

Poštovana, nažalost, niste naveli o kakvom je tumoru bila riječ, pa mi je teško procijentiti o čemu se radi, no što se tiče biopsije; bez obzira da li je biopsijom odstranjen cijeli tumor ili je uzet samo dijelić, to neće uzrokovati metastaziranje tumora po organizmu; tako da s te strane ne morate brinuti o prognozi bolesti, nego pričekati nalaz biopsije. Lijepi pozdrav!

donki

22.03.2011. 10:16

Postovani,izvinite- radilo se o tumoru mixtusu.

Domagoj Parazajder, dr. med.

24.03.2011. 11:10

Tm mixtus je dobroćudni tumor žlijezda slinovnica (male žlijezde slinovnice nalaze se u sluznici cijele usne šupljine), no zobg toga što je sklon malignoj transformaciji kroz više godina (10 i više), uputno ga je odstraniti.
Sama biopsija lezije ne povećava opasnost od maligne transformacije.
Lijepi pozdrav!