Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


cjevčice


Autor Poruka

d_divine

24.11.2010. 14:00

Poštovani,

Imam 5,5 godišnju kći kojoj su prije dvije i pol godine bile ugrađene cjevčice nakon što je završila u bolnici (u Rijeci) zbog upale uha praćene visokom temperaturom. Nedugo zatim vađen je i treći krajnik. Nakon toga upale se nisu pojavljivale iako ima česte prehlade, viroze koje često završavaju laringitičnim kašljem pa smo ponekad morali usred noći ići na hitnu gdje bi ju inhalirali i dali joj injekciju nečega da se kašalj smiri. Dijagnoze su bile različite, ovisno o doktoru; od bronhalne astme (u ovu osobno ne vjerujem), alergijskog rinitisa do opstruktivnog bronhitisa. Koristila ventolin i flixotide, više ne. Kad je prehlađena sekret iz nosa nikad ne curi van. Alergična je na grinje. Ljeti je uglavnom bolje nego zimi.

Zadnje vrijeme povremeno se žalila na bol u desnom uhu i doktor je ustanovio upalu i dao joj 10 dana antibiotika (klavocin bid). I nakon antibiotika ona još uvijek djeluje prehlađeno i zaštopano. Tijekom noći povremeno kašlje (produktivni kašalj), tijekon dana manje ili uopće ne. Jučer smo bili na kontroli i doktor je rekao da se opet pojavio sekret i da bi ponovno trebali stavljati cjevčice. Audiogram je pokazao da je sluh malo oslabljen, vrijednosti ne znam.
Molim Vaš savjet; da li postoji još neka metoda osim te operacije da se taj sekret izvadi ili su cjevčice jedina opcija? Ima li kakve veze propuhivanje tuba? Da li cjevčice imaju i neku lošu stranu, može li bubnjić nakon dva takva zahvata ostati oštećen?

Hvala i lijepi pozdrav!

Domagoj Parazajder, dr. med.

13.12.2010. 17:55

U cijeloj priči važno je koliko je sluh lošiji (bilo bi dobro da mi navedete na koliko decibela je prag sluha na oba uha - uvijek piše u opisu nalaza), te kakav je nalaz timpanometrije, koja se uvijek radi kod sumnje na serozni otitis (sekret u srednjem uhu). Ovisno o nalazu, problem se obično pokušava riješiti konzervativno (u posljednje vrijeme preporuča se davanje sprejeva kao što su nasonex, avamys i slično, te ponekad još i sekretolitik kao što je bisolex i sl., uz ispiranje nosa fiziološkom otopinom...), a ako terapija ne uspije, što se procjenjuje nakon kontrola (koje se obično rade za 4-6 tjedana, jedna ili više), postavlja se indikacija za operacijom. Ukoliko postoji hipertrofija, najčešće adenoida (treća mandula), nekad je dovoljno odstraniti samo njih te se uho spontano oporavi, no ponekad je potrebna i miringotomija sa ili bez postavljanja cjevčica. Pošto se radi o dosta dinamičnom problemu, odluka o vremenu te vrsti operacije se postavlja individualno. Sam zahvat postavljanja ventilacijskih cjevčica je u principu jednostavan uz minimalnu traumu uha te ne postoji bitno povećan rizik za posljedicama po uho (neka djeca zahtjevaju i više od dva zahvata, tada se obično postavljaju dugoležeće cjevčice) ukoliko se zahvat ponavlja, tako da brige s te strane ne morate imati.
Lijepi pozdrav!