Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Devijacija nosnog septuma


Autor Poruka

darko09

31.03.2008. 13:12

Imam devijaciju desnog nosnog septuma za koju nisam ni znao dok nisam postao alergičan na kućnu prašinu . Od tada mi je desna nosnica zatvorena i imam tegobe koje već uz to idu. Predložena mi je klasična operacija na koju mi se ne ide. Da li se može moj problem riješiti tretiranjem sluznice nosa uz pomoć lasera ?

Domagoj Parazajder, dr. med.

31.03.2008. 19:15

Ukoliko do pojave simptoma alergije nije bilo začepljenosti nosa, devijacija septuma je očito manje izražena, te je tek udruživanjem sa alergijskim otokom sluznice dovela do značajnijih simptoma. Alergiju, ukoliko je manifestna, potrebno je liječiti (prvenstveno što većim mogućim izbjegavanjem alergena, te upotrebom kortikosteroidnih sprejeva za nos i po potrebi antihistaminika - terapija se određuje nakon orl pregleda), u slučaju da dobro reagirate na terapiju, nije posve nužna operacija nosne pregrade. Liječenje ovih bolesti laserom se ne provodi (možda ste pročitali mogućnost smanjenja jake hipertrofije nosnih školjki laserom, što, naravno, nije potrebno u ovoj fazi liječenja, i ne rješava problem niti alergije niti deformacije septuma).

darko09

01.04.2008. 10:20

Hvala na odgovoru. Do pojave alergije nisam imao problema sa disanjem. Problem je što ne mogu izliječiti alergiju i čim mi sluznica nosa reagira ne mogu disati. Otorinolaringolog mi je preporučio klasičnu operaciju na koju mi se ne ide. Zato tražim drugo rješenje.

Domagoj Parazajder, dr. med.

08.04.2008. 11:10

Nažalost, ukoliko je deformacija izraženija, operacija je jedino rješenje, a alergija se uspješno rješava lijekovima. Sretno!!!

darko09

10.04.2008. 18:10

Kad bih se riješio alergije riješio bi svoj problem , ali sa čime da se izliječim . Sada koristim Claretine i Nasonex , prije sam koristio Dimidrill i Belodin u kombinaciji sa svim sprejevima , ali ništa mi nije pomoglo. Alergičan sam na kućnu prašinu . Nosnicu mi jedino otvara Nasonex , ali ne mogu ga vječno koristiti . Možete mi nešto preporučiti za izliječenje. Doktore , hvala . Pozdrav !

Domagoj Parazajder, dr. med.

20.04.2008. 14:00

Nasonex se kod alergije može koristiti praktički stalno (uz ljetnu pauzu za godišnji), i kontrole orl-oga. I kod pacijenata koji ga koriste više godina gotovo cijelo vrijeme, nisu utvrđene komplikacije liječenja (ukoliko je lokalna podnošljivost dobra - znači nos ne peče ili krvari nakon primjene). Svakako učinite sve moguće da smanji ekspozicija alergenu (maknite tepihe, zavjese, barem iz spavaće sobe, koju očistite od namještaja i redovito se rješavajte prašine - dobri su usisavači sa vodenim filterom). Sretno!