Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


dijete slabije čuje


Autor Poruka

antonijabl

28.12.2010. 10:35

postovani,
djete od 6 godina slabije cuje.
Prije 12 mjeseci otkriveno je da djete slabije cuje, napravljena je timpanometrija koja je to i pokazala ( krivulja je bila ravna) poslano je na propuhivanja i uzimanje fluimikana, ali nije bilo nikakvih poboljsanja. Napravljneo je snimanje treceg krajnika i utvrdjena potreba ua operacijom. U sestom mjesecu ove godine uklonjen je treci krajnik i sluh se popravio.
Tri mjeseca nakon operacije primjetili smo da opet slabije cuje, timpanogram je pokazao obostrano rigiditet lanaca slusnih koscica . Doktor preporucio propuhivanje ali opet bez rezultata i tri puta po 5 ml mucodyna ( carbocistein) , te puhanje balona i grijanje uha izvana. Nakon tri mjeseca jos uvijek nema nikakvog poboljsanja.
Moje pitanje je dali moze doci do trajnog ostecenja sluha, kada je potrebna ugradnja cjevcica i dali ce ugradnja cjevcica trajno rijesiti problem., te ima li jos neka terapija koju mozemo koristiti?

Domagoj Parazajder, dr. med.

30.12.2010. 00:35

Za početak, bilo bi dobro dijetetu ispitati i sluh (tonski audiogram), da se vidi razina oštećenja (kod ovako velikog djeteta to bi se moralo napraviti bez problema). U svakom slučaju, ukoliko odstranjenje trećeg krajnika nije uspjelo, kao ni konzervativna terapija, potrebna je miringotmija (operacija u kojoj se radi mala rupica na bubnjiću) i po potrebi ugradnja ventilacijskih cjevčica, a ukoliko se to napravi u periodu od nekoliko mjeseci (čak i dluje), ne očekuje se nikakvo oštećenje sluha. Lijepi pozdrav!