Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Eustahijeva Tuba <> Ronioc


Autor Poruka

nakir

06.10.2009. 16:45

Pozdrav.
Evo kao sto u naslovu pise iman problema dok ronim na dah sa E. tubom. Kada sam vani, uvijek mogu izjednaciti tlak puhanjem u zacepljen nos, (ja mislim da se to zove Valsava) i pri tome sam primjetija da prvo izjednaci livo pa kad malo jace puhnem desno uho. istim postupkom kad nagnem glavu prema lijevo >to sam procita na netu< skupa mi se izjednace tube. Cesto se ujutro probudim a da mi je zacepljena samo desna nosnica. E sada kada sam u moru pocimlje katastrofa i zbunjivanje. primjetija sam kada sam na samoj povrsini i kompeziram odma da to funkcionira na plitke zarone do 5m neko vrijeme, a nekad se odmah zacepi i nemogu izkompezirat desno uho. onda ronim neko određeno vrijeme i provam ponovno i sve tece glatko ko sat, i kao da nikada nima imao problema. Puno vece posljedice osjecam kada ronim dublje preko 10m. Opisati cu proslo ronjenje.
Prvi zarin na 7-8m kompezacija sa povrsine prosla je relativno ok, zatim jos nekoliko zarona do 10m prolaze ok ali sa malo jacim puhanjem za desno uho ali neosjecam pritisak i mogu ronit. Sljedeci zaron na nekih 15m, kompeziram s povrsine i uho propusta ali na 17m vec osjecam kao da nije u potpunosti tuba izjednacena. osjecam jasno da uho nemoze propustiti zrak koji ja pusem! Pri izronu cujem skripanje i jos neki cudni zvuk u desnom uhu. Bio sam u specijaliste, kaze da iman blagu devijaciju dene nosne supljine ali da nebi trebala biti problem jer disem podjednako na obe nosnice i on mi je prepisa kapi operil, zbog prehlade se znaju zacepiti tube ali to nista nije pomoglo, pa sad trazim pomoc na sve strane, samo da mogu sigurno ronit.! zbunjuje me to sta vani sve normalno fukcionira a cim sam u moru problemi! Molim pomoci!

Domagoj Parazajder, dr. med.

07.10.2009. 23:10

Poštovani, vi definitivno imate problem u kompenzaciji tlaka kod ronjenja, i to najvjerojatnije zbo lošije funkcije eustahijeve tube (desne). Uzroci problema mogu biti u deformaciji nosne pregrade, alergijskom rinitisu, kroničnoj upali sinusa... i posljedično lošijoj ventilaciji eistahijeve tube, što može preći u kroničnu fazu. Preporučam sda se učini ispitivanje sluha, timpanometrija i ispitivanje funkcije eustahijeve tube (u audiološkim kabinetima koje ima većima orl odjela u hrvatskoj), te da se napravi doba endoskopija nosne šupljine i epifarinksa (gdje se nalazi otvor eustahijeve tube), čime će se preciznije utvrditi cijelo stanje i predložiti eventualno liječenje.

nakir

10.10.2009. 23:25

Pozdrav.
Hvala na odgovoru. Evo jos cu provati kapati nos korjenom bijelo sljeza, pa ako to nepomogne idem ponovno na pretrage koje ste vi preporucili.

Domagoj Parazajder, dr. med.

28.10.2009. 22:45

Nadam se da vam je bolje, pozdrav!

polzavce

19.03.2010. 18:15

I ja imam problem sa Eustahijevom tubom..pisem iz makedonije, nadam se razumecemo se....

Zacepljuje mi se ljevo uho. Ljeva stana nosa mi te tagodzer zacepjena.Sliva mi se sekret iz nosa u grlo...ORL doktorica kaze natecena Eustahijeva tuba i uvucenj bubnjic uha.

Radila sam briseve iz grla i nosa..sve je cisto..nema bakterije i virusi.
Radila sam kozne i krvne alergotestove koja pokazuju alergija na trava, rz, dlaka macke.
Proveren mi je sluh i ustanivljeno je da na ljevo uho slabije cujem (doktorica kaze nista seriozno....samo malo slabije, jedna frekvencija).
Kod nosne pregrade postoji mala devijacija, koja doktorica kaze da je opet nista seriozno i da se ne treba operirati..

Tonzile su mi otstranjene ranije...

Dijagnoza mi je alergiski rinitis....ali ja ni sam sigurna dali je tacno to u pitanju..Meni se zacepljuje samo jedna nozdrva, a ne naizmenicno...ne kishem, ne kashljem, nemam problem sa ocima...

Sada koristim Flixonase 2x1 i Cezera 1x1

Nije mi bolje....

Je li zaista ovo alrgijski rinitis..Kakve josh pretrage trebam uraditi? Ubi me ovaj sekret koji se sliva u grlo i ovaj nos koji je stalno zapusen samo na levoj strani....i zapuseno uho...

Hvala na odgovoru...

Domagoj Parazajder, dr. med.

02.05.2010. 23:40

S obzirom na rezultate testiranja, očito je da imate alergijski rinitis, no isti je najvjerojatnije uzrokovao i upalu sinusa te problem sa eustahijevom tubom (što se dešava vrlo često). Dakle, uz liječenje alergijskog rinitisa (lijekovi koje ste dobili su vrlo dobri), potrebno je provesti i liječenje navedenog te učiniti redovite kontrole da se cijelo stanje ne zavuče. Začepljene jedne nosnice može biti posljedica upale sinusa s te strane, no i deformacije nosne pregrade te jače otečenosti nosnih školjki s lijeve strane (trebao bih vidjeti da mogu donijeti točan zaključak). Ukoliko se stanje ne smiri, uputno je učiniti i endoskopiju nosne šupljine i gornjeg dijela ždrijela (epifarinksa). Lijep pozdrav!