Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Glasnice


Autor Poruka

kisha

27.05.2008. 14:45

Postovani, imam pitanje vezano za mog brata.
Naime, on se vec vishe od godinu bavi operskim pjevanjem, u sklopu konzervatorijuma koji pohadja. U zadnje vrijeme znao je osjetiti da su mu glasnice "napete" i zbog toga je prije mjesec dana bio kod ORL. Kad je doktoru rekao zbog cega je doshao, rekao mu je da nema osnov za egzaminaciju fibroskopijom (kamerom) i da doktori nisu tu da odredjuju nechije pjevacke kapacitete - ali mu je obavio pregled ushiju, nosa i stavljao mu je duboko iza krajnika ono zubarsko ogledalce i rekao da je sve u redu.
Medjutim, ima vec 10-ak dana kako mog brata bole glasnice kad pjeva vishe tonove (inache je bas-bariton), pa je opet umislio da je dobio nesto na glasnicama i da ce mu to unistiti karijeru.

Moje pitanje za vas - sta bi moglo da izaziva bol, konkretno u njegovom slucaju, kad pjeva samo visoke tonove? Da li to moze biti u pitanju obicna napetost, neizvjezbanost, ili moze da bude u pitanju i nesto drugo?

Hvala vam puno unaprijed.

Domagoj Parazajder, dr. med.

28.05.2008. 23:30

Poštovani, kod osoba koje se profesionalno koriste glasom (pjevači,voditelji...), često zbog nepravilne ili ekscesivne upotrebe glasa dolazi do funkcionalnih problema sa glasom. Dakle, ukoliko promuklost nije stalno prisutna, te sukladno orl nalazu (ono s ogledalcem, što je identično nalazu koji se radi fiberoptikom) nema čvorića, polipa i sličnih tvorni na glasiljkama, vjerojatnije je riječ samo o funkcionalnom poremećaju. Preporučujem vam pregled fonijatra - orl subspecijalista koji se bavi poremećajima glasa, koji ma i potrebu opremu (videostroboskopija glasiljki, akustička analiza glasa...) i može utvrditi težinu problema te preporučiti liječenje (obično razne glasovne vježbe za odterećivanje/pravilnu upotrebu musklulature povezane sa grkljanom). Sretno!

kisha

29.05.2008. 16:25

Postovani, hvala vam puno na savjetu, preduzecemo ono sto ste nam savjetovali.

Inache, moj brat nema nikad gubitak glasa niti drugih smetnji.. kako je pjevac bio i prije nego sto je upisao konzervatorijum (dodushe ne operski), znao je vec godinama unazad da s vremena na vrijeme osjeti kako su mu se "stegle glasne zice", ali to je vishe bio neki subjektivan dozivljaj, jer glas gubio nije nikad, niti je imao problema s gutanjem ili slicno.
Zbog te napetosti je otishao otorinolaringologu i ovo sve sto sam opisala da ne ponavljam.
Jedini simptom koji on ima u posljednjih 10-15-ak dana je to sto ga iskljucivo na visoke tonove boluckaju glasnice.. i to jedan dan se desi da manje od drugog - dakle varira.

Hvala vam puno jos jednom, svako dobro zelim.

Domagoj Parazajder, dr. med.

05.06.2008. 09:15

Nema na čemu, svako dobro i vama.

Advina

11.02.2009. 20:55

Postovani prijatelji,
prije nego postavim pitanje htjela bih pohvaliti ovu stranicu i vas naravno koji se brinete o njoj a i nama koji ponekada neznamo kuda ici i kome se obratiti za pomoc.Ja sam isto tako kao sto je i predhodna korisnica ove stranice napisla,isla kod doktora (uho,grlo,nos) jer sam imala problema sa cestim zacepljenjem nosa,svrabezom u usima i u zadnjih par mjeseci nemogu ispravno da pjevam kao sto to normalno radim vec 8 godina.Procitala sam vas odgovor na postavljeno pitanje ove gospodjice prije mene i mislim da bi i meni mogao pomoci ako bi mi mogli reci kako se na engleskom ili njemackom zove taj specijalista za glasnice-fonijatar.Posto ja zivim u njemackoj i ovdje bih trebala naci tog doktora.
Unaprijed zahvalna

Domagoj Parazajder, dr. med.

13.02.2009. 20:15

Poštovana, fonijatri su otorinolaringolozi (subspecijlaisti fonijatrije) koji se bave problematigom glasa (fonijatrija na engleskom: phoniatry). Dakle, za početak posjetite lokalnog orl-oga koji će učiniti pregled i procijeniti potrebu za dodatnim subspecijalističkim pregledom. Sretno!

-ivana-

18.02.2009. 12:00

Poštovani..trebam hitno pomoć da progovorim sad( naime već 2 tjedna sam u potpunosti bez glasa. Bila sam kod doktora opće medicine i on mi je propisao terapiju antibiotika ( klavocin, pholcadin,..) zbog jakog kašlja, kašalj se smirio ali od "dobrog" glasa još uvijek ništa, također pijem kalcijeve šumeće tablete al ni to ne pomaže. Ali što je najgore od sveg prošle godine u 10. mjesecu sam isto tako ostala bez glasa ali samo što je to tada trajalo tjedan dana ali ovaj put čak i duže..molim Vas da mi date neki savjet,od čega mi se to događa, koji je uzrok nestanku glasa? Unaprijed Vam zahvaljujem! Ivana

Domagoj Parazajder, dr. med.

10.03.2009. 21:50

Postovana, da bi se zakljucilo sto je moglo dovesti do promuklosti, svakako mi treba vise informacija, te naravno makar opis lokalnog nalaza (indirektoskopski ili fiberopticki pregled glasiljki). Najcesci uzrok promuklosti je upala sluznice grkljana/glasiljki, koja cesto nastaje u sklopu respiratornih virusnih infekcija, i mozda su vam se slucajno pogodile dvije za redom. Osobe koje profesionalno koriste glas (pjevaci, nastavnici, glumci), skloniji su takvim stanjima, no kod njih dolazi i do drugih, cesto funkcionalnih poremecaja koji dovode do promuklosti. Uz to, i laringofaringealni refluks (refluks kiseline iz zeluca) cesto dovodi do simptoma promuklosti. U svakom slucaju, promuklost koja se ne rijesi u nekoliko tjedana (maksimalno mjesec dana) zahtjeva pregled orl-oga, kako bi se utvrdio pravi uzrok i propisala terapija (isto vrijedi i za ceste recidvi promuklosti). Ukoliko se stanje do sada smirilo, ne bih brinuo. Sretno!

26.11.2010. 10:36

Poštovani,
da ne otvaram novu temu,htjela bih Vas upitati za savjet što mi je činiti. Moja mam je operirala glasnice, sad ne znam da li su problemi s glasnicama genetske prirode. Kako je počela zima meni svako malo nestane glas. U početku mi se jačina glasa postupno smanjuje (kao da netko na radiju smanjuje glasnoću) i onda nekad potpuno glas nestane a nekad je na razini šapta i time opterećujem glasnice. I nakon 5-10 min mi se glas vrati, za par dana opet nestane i tako u krug. Savjetuju mi uzimanje kalcija i magnezija, sad ne znam koliko mi to može pomoći. hvala

Domagoj Parazajder, dr. med.

08.12.2010. 19:55

Ne postoji genetski uvjetovane bolesti grkljana, a kod vas se najvjerojatnije radi o funkcionalnom poremećaju (manje vjerojatno polip glasiljki i sl.); u svakom slučaju preporučam vam orl pregled kako bi se utvrdilo točno stanje stavri. Lijepi pozdrav!