Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


ima li nade?


Autor Poruka

bebelaa

30.08.2012. 09:55

Poštovani, mojem ocu, koji je u 50-im godinama života, dijagnosticiran je karcinom hipofarinksa. Tumorska masa je veličine cc 3.5 cm. Doktor preporučuje operaciju koja je zakazana za 2 tjedna i postoperativnu radijaciju. Pročitala sam da bolesnici sa ovakovom dijagnozom nemaju baš dobru prognozu. Molim vas da mi odgovorite kakova su vaša iskustva u liječenju istih. Hvala.

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

04.09.2012. 22:20

Poštovana,
Prognoza ovisi o tri čimbenika, veličini primarnog tumora, prisutnosti metastaza u regionalnim limfnim čvorovima i prisutnosti udaljenih metastaza u plućima, jetri i sl. što se opisuje TNM klasifikacijom. Istina je da tumori hipofarinksa imaju lošiju prognozu u usporedbi sa tumorima larinksa ili usne šupljine , ali precizna prognoza nije moguća prije obavljenog operativnog zahvata i patohistološkog pregleda preparata nakon čega se može odrediti stupanj diferencijacije karcinoma i TN stadij. Osim dubine invazije tumora i zahvaćenosti okolnih tkiva, kod limfnih čvorova se promatra stupanj zahvaćenosti, veličina , broj, raspodjela po regijama vrata , ev. proboj kapsule itd.

bebelaa

04.09.2012. 23:30

Zahvaljujem na odgovoru, koliko nam je poznato metastaza je u jednom limfnom čvoru na vratu, iako doktor veli da ih okolo uvijek ima još (manjih koje uređaj ne može detektirati poradi njihove veličine od nekoliko mm). Hvala na Vašem vremenu, a kada dođemo do potrebnih podataka budemo Vam se opet javili.

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

05.09.2012. 12:50

Da, u okolini vidljivih i povećanih limfnih čvorova uvijek se nalaze mikrometastaze zbog čega se preparat vadi u bloku, odnosno izbjegava odstranjivanje pojedinačnih limnih čvorova i preporučuje postoperativna iradijacija. Patohistološki nalaz mora opisati detaljno sve navedene parametre primarnog tumora i metastatskih limfnih čvorova.

bebelaa

20.09.2012. 12:35

Poštovana dr Gulić
OPeracija je obavljena, karcinom je odstranjen, kao i limfni čvor zajedno sa okolnim tkivom. Karcinom je bio oko 4 cm. Znamo da je planocelularni. Sve funkcije grla su očuvane. Sada me zanima ako mi molim Vas možete odgovoriti da li je ovakav ishod operacije jer karcinom nije infiltrirao u tkivo ili...? Dr je rekao da je izvađeno sve što se tiče karcinoma. Znam da trebamo sačekati patološki nalaz da vidimo da li su rubovi čisti i za ostale informacije. Da li Vama ovo zvuči dobro? On se oporavlja bolje nego što su očekivali.
hvala!

bebelaa

09.10.2012. 20:35

Poštovani,
Srednje diferencirani planocelularni karcinom hipofarinksa T2N2Mx stageIV G2
ILS: na lat. zidu hipofarinksa od intratonzilarno desno do desnog piriformnog sinusa vidi se egzofitična tumorska masa (4,5x4; op. odstranjeno 6,5x4,5x2,5)
Op traheotomija pareliminaria
Dissectio colli radicalis lat. dex
Farengtomija part. et larinktomija part. cum
Tonzilektomija lat. dex en block
Rekonstrukcija defekta
Phd planocelularni karcinom gradus 2; nalaz pokazao čiste rubove
Planocelularni karcinom metastaticum lymphonodorum 2/41
Molim pomoć: većina stvari mi je poznata, ali ne razumijem ako je 4. stadij zašto je gradus 2? Kakve su prognoze iz vašeg iskustva?
Zahvaljujem!

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

08.11.2012. 15:10

Poštovana, osim TNM klasifikacije, postoji i AJCC klasifikacija Američkog društva za rak, koji bolest dijeli u četiri stadija. Četvrti stadij označava uznapredovali stadij bolesti, dok gradusi služe u točnijem određivanju patohistološke dijagnoze. Točnije, gradus 2 od moguća tri gradusa, određuje srednje diferenciran planocelularni karcinom. T2 tumor zahvaća više od jedne podjedinice hipofarinksa ili strukturu u neposrednoj blizini, ili veličine od 2 do 4 cm, bez fiksacije hemilarinksa. N2 označava metastazu u jednom ipsilateralnom limfnom čvoru veću od 3 cm, a manju od 6 cm ili više metastaza u ipsilateralnim limfnim čvorovima manjih od 6 cm, metastazu u obostranim ili kontralateralnim limfnim čvorovima manjim od 6 cm.
Obzirom na učestalost metastaziranja tumora glave i vrata u limfne čvorove vrata, rizik je najveći za tumore hipofarinksa. Inače,bolesnici sa zahvaćenim limfnim čvorovima imaju 50% manju vjerojatnost 5-godišnjeg preživljenja u usporedbi s bolesnicima s tumorom ograničenim na primarnu lokalizaciju, bez obzira na vrstu liječenja.Zaključno,zahvaćenost limfnih čvorova na vratu je najvažniji prognostički čimbenik. Odnosno, govoreći o limfnim čvorovima, prognoza ovisi o njihovoj veličini, broju zahvaćenih limf. čvorova i lokalizaciji. Loša prognoza se očekuje ukoliko su pozitivni limfni čvorovi skupine IV, postoji proboj kapsule limf. čvora s invazijom okolnog tkiva, perineuralno i perivaskularno širenje tumora i prisutnost tumorskih embolusa u regionalnim limfnim žilama. Općenito, govoreći o tumorima hipofarinksa,ukupno 5-godišnje preživljavanje je 28 - 40%, a 5-godišnje preživljavanje bez znakova bolesti je 42-50% . Prema stadijima bolesti 5-godišnje preživljavanje bez znakova bolesti je 68% za stadij I, 52% za stadij II, 50% za stadij III, te 20% za stadij IV.


bebelaa

08.11.2012. 22:30

Zahvaljujem na odgovoru, sada mi je i ova statistika malo jasnija iako ću se potruditi da je ne zapamtim.
Koliko mi je ostalo u sjećanju pisalo je da su povećani limfni čvorovi lokalizirani, začahureni ili nešto slično,a nigdje se nije spominjala invazija u okolno tkivo, što je pretpostavljam dobro. Njegov je kirurg bio jako zadovoljan kako je operacija završila, a on je odradio tri tjedna zračenja uz lijekove u vidu kemoterapije koju prima svaki tjedan i čeka ga još toliko.
Još jednom vam zahvaljujem na vašem vremenu i nadam se da ćemo mi biti u onih 20% zadnjih što ste naveli. Svako dobro vam želim!

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

09.11.2012. 09:55

Nemojte se obeshrabriti zbog statističkih podataka.Kirurg je izvrsno i temeljito obavio svoj posao, nastavljena je radioterapija u optimalnom slijedu, stoga imate razloga očekivati uspjeh provedene terapije.

bebelaa

09.11.2012. 13:10

Naišla sam i prije na statistike iako su mi tek sada jasne. Da ih je lijepo vidjeti i nije baš, ali nismo obeshrabreni, jer trenutno nemamo zašto. Kirurg je zadovoljan, tata je pozitivan i ovo zračenje i kemoterapija su u njegovoj glavi preventive radi, nuspojava ima, ali nisu baš toliko teške (za sada), izgubio je samo tri kila, a u 10 dana prije terapije se udebljao 4. Još tri tjedna pa kontrole.
Vama se od srca još jednom zahvaljujem pogotovo na ovom zadnjem postu, jer iz usta stručnjaka takve riječi puno znače, a ja se nadam da će u budućnosti biti sve u redu, pogotovo stoga je više ne puši i čvrsto tvrdi da neće nikada više. HVALA!

bebelaa

21.01.2013. 22:30

Poštovana doktorice,
Sve propisane terapije su odrađene bez većih nuspojava, na prvoj kontroli kod orl kirurga sve u redu, a onkoligica je prezadovoljna kako teče oporavak nakon radijacije i kemoterapije. Ono što nas muči je oticanje vrata, za koje su rekli da je normalno, ali tata kaže da ima osjećaj kao da ga netko guši. Inače nikada nije bio tip osobe koja trči doktoru za svaku sitnicu, a sada je rekao da želi ići vidjeti zašto to tako puno otiče, pa kada njemu smeta onda je stvarno za zabrinuti se.
Voljela bih čuti vaše mišljenje vezano za ovaj problem ako ste imali iskustva sa tim. Hvala unaprijed!

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

27.02.2013. 12:40

Poštovana, oticanje vrata nije neobično nakon ovako opsežnih i radikalnih operacija, tim više što se tijekom operativnog zahvata podvezuju velike vene, odstranjuju se paketi limfnih čvorova sa pripadajućim žilama i time kompromitira limfna drenaža. Postoperativna iradijacija sigurno ne pridonosi bržem uspostavljanju cirkulacijske ravnoteže. Niste naveli da li je područje oticanja lividno, ljubičasto ili normalne boje kože. Tamnoljubičasta boja kože govori u prilog venske staze, dok hladetinasti proziran edem odgovara limfedemu. Osjećaj gušenja koji vaš otac navodi lako se može provjeriti fiberendoskopijom gornjeg dijela dišnog puta.