Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Konstantno začepljen nos i nepoznata stvar u nosu


Autor Poruka

g0suboy

29.01.2013. 12:35

Poštovani,
Prije svega ispricavam se na duzem tekstu ali bi htjeo objasniti cijelu situaciju..

Imam 23 godine. Prije jedno 5 mjeseci sam se poceo osjecati lose u smislu da nisam mogao ispuhati nos (cijeli zivot imam problema sa nosom/sinusima ili cime vec , dobra je stvar sto iscjedak(uvijek gust i razl. boja znaci nije prozirno) iz nosa uvijek mogu bez problema ispuhati, kada ga nemogu ispuhati a osjecam da mi je nos pun onda znam da je problem)

Simptomi su bili - Osjecaj zacepljenog i punog nosa, konstantno povisena tjelesna temperatura 37.2 - 37.8, glavobolja, bol u predjelu oka i obraza (pogotovo prilikom saginjanja na poslu).
Kako sam mislio da cu se uspjeti oporaviti sam od sebe lijecio sam se cajevima, aspirima, operil kapima i sl. To je trajalo 2 mjeseca sve dok mi ni operil kapi vise nisu odcepljivale nos.
Nakon toga sam otisao kod doktorice koja mi je propisala Klavocin, medjutim nakon 2 dana uzimanja klavocina uocio sam nuspojavu nekontroliranu dijareju.
Prekinuo sam uzimanje klavocina i upucen sam na otorinolaringologiju.

Uzet mi je aspirat sinusa , bris nosa i grla i napravljen rtg sinusa. I propisano mi je da koristim sprej za nos Avamys(mislim da se spominjalo da je to neka vrsta kortisteroida)
Nalazi su bili sljedeci:
Apspirat sinusa: moraxella catarrhalis
Bris grla: fiziološka flora
Rtg sinuas: potpuno homogeno zasjenjenje oba maksilarna sinusa (i nekakav kostani trn u lijevoj nosnici)
Lab. nalaz uredni

Nalaz: Rinoskopski voluminozne nosne školjke, sluzava sekrecija

Preporuka Th: cefixim , garason kapi , Bonain zice u nos + displacement po protezu , Ekspektorans (npr. flumikan akut 600) i preporuceno mi je da uzimam meralys

Nakon toga sam isao na zice i čok jedno 2 tjedna i sad tu sljedi moje prvo pitanje:

1. Prilikom uzimanja aspirata i prvih cokova nista se nije moglo izvuci iz desne nosnice (osjecaj je kao da mi se u nosu blizu oka na gornjoj strani nosa nalaze "vrata" koja su zabrtvljena. Kada jako probam puhati zrak na nos nekad ta "vrata" uspijem "otvoriti" i ona se kao zalijepe za gornji dio nosa medjutim kada probam odmah nakon toga udahnuti nazad na nos ona se odlijepe i spustaju te opet nailaze na "brtvu". Da napomenem nemam nista za ispuhati iz nosa.
Znaci kao da mi je disanje ograniceno jednosmjerno ako izdahenm na nos i probijem "brtu" i zalijepe se "vrata" pa udahnem na usta te ponovono idem izdahnuti na nos prolaz je cist i obnutno ako udahenm na nos i probijem "vrata" i "brtvu" pa izdahenm na usta i ponovno idem udahnuti na nos put je cist i zrak nesmetano prolazi.
Na pitanje otorinolaringologu receno mi je da je to nekakv gnojni cep ali i da specijalist ne vidi nista u nosu. Isto tako da napomenem da mi je to samo u desnoj nosnici.

Nakon nekoliko cokova i terapijom antibiotika "vrata" kao da su se postepeno smanjivala i povukla negdje u nos i nisam ih osjecao vise. Svi simptomi su mi nestali.

2. Prije 3 tjedna su mi se vratili isti simptomi te sam se prije 2 tjedna poceo lijeciti meralysom i biljnim tabletama Bionorica Sinupret forte(uzimam 1 tjedan, preporuceno 2 tjedna). Medjutim koliko vidim samo mi meralys pomaze i to moram spricati 3-4 puta dnevno da ostanem koliko toliko odcepljen.

Moje pitanje je sto su "vrata" koja su se opet pojavila?
Dali da se opet javim doktorici i zatrazim da mi propise terapiju koja mi prije pomogla ili da i dalje nastavim lijecenje sa Bionorica Sinupret forte (jos 1 tjedan)

Lijep pozdrav i jos jednom isprike na dugackom postu


Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

27.02.2013. 14:05

Poštovani, ukoliko ste 2 mj. koristili kapi za nos, izazvali ste problem s povećanim edemom nosne sluznice ili tkz. medikamentozni rinitis koji sada morate liječiti kortikosteroidnim sprejem za nos. Valvula koju opisujete mogu izazvati polipozne mase u sinusima koje se nalaze u blizini sinusnih ušća, ali i povećane nosne školjke. Najbolji način da to provjerite i da izdiferencirate moguće polipe od sekreta u sinusnim šupljinama, je CT sinusa u aksijalnom, koronalnom i sagitalnom presjeku. Obzirom na nalaz CT-a i fiberendoskopije nosa, može se korigirati postojeća ili promijeniti terapija.

g0suboy

14.05.2013. 19:10

Poštovani,
Napravio sam MSCT sinusa i kaže slijedeće:
Nativni MSCT paranazalnih sinusa, u seriji aksijalnih presjeka, te multiplanarnim rekonstrukcijama, pokazuje uredan volumen i transparenciju frontalnih i sfenoidalnih sinusa, kao i etmoidalnih celula.
Diferencira se lijevostrana devijacija nosnog septuma sa koštanom kristom. Pneumatizirana desna srednja nosna školjka (concha bullosa), dok lijeva izgleda hipoplastična.
Maksilarni sinusi obostrano većim dijelom ispunjeni polipoidnim zadebljanjima sluznice, koja desno kroz stražnji dio hijatusa prominiraju i u nosnu šupljinu, te prema epifarinksu. Inače, OMC desno izgleda slobodan, lijevo se slabije prikazuje.
Medioponirana crista Galli, lijevostrano anguliranog vrška. Niži položaj kribrozne lamine (KII/III)).
Desna hoana reducirana spomenutim polipoidnim formacijama. Pterigoidi bez patomorfoloških promjena. Nazolakrimalni kanali uredni.

Slike CT-a nemogu staviti jer su u nekom programu..
Ako mi možete pomoći i objasniti kako bih ja dalje trebao postupiti jer u bolnicama za nas "obične" smrtnike jednostavno nemaju vremena nego vas otpile u 20 sekundi i ništa ne kažu.
Da li su polipi te stvari koje ja nemogu ispuhati? Da li se oni mogu ukloniti antibioticima? Kako su oni uopce došli? Da li zbog svega ovoga imam problema što svaki dan pušem nos odkad znam za sebe? Da li se to mora i može jedino ukloniti operacijom kako neki kažu? Da li je to zahtjevna operacija? (pitam jer kakvo postupanje je samo tijekom pregleda nepada mi napamet da me ti doktori i operiraju)

Unaprijed zahvaljujem na bilo kakvom odgovoru.

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

20.05.2013. 14:40

Poštovani, nosna polipoza je kronična i doživotna bolest nosne sluznice koja zahtijeva redovite ORL kontrole kako bi se bolest držala pod kontrolom. Nepoznate je etiologije. U Vašem slučaju, preporučujem odgovarajuću medikamentoznu terapiju (kombinacija klaritromicina i oralnih kortikosteroida, kao i kortikosteroidni sprej u nos) kojom bi se polipozne mase svele na najmanji mogući volumen, a u svrhu pripreme za odgovarajući operativni zahvat. Imate indikaciju za operaciju nosne pregrade i FESS kirurgiju kojima bi se izravnala nosna pregrada i odstranile polipozne mase iz nosnih šupljina i sinusa, te tako uspostavili određeni anatomski odnosi koji destimuliraju recidiv polipoze.