Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


krepitacija pri gutanju


Autor Poruka

maja

10.03.2006. 17:17

Dobar dan
Prije više od pet mjeseci sam primjetila da mi u prednjem dijelu vrata (grkljan), na desnoj strani, gdje se vrat spaja sa glavom, preskače kada gutam i to kada mi je glava u određenim položajima: kad je blago okrenuta u lijevo, kada je pognuta ili uvučena. Kad je isturim naprijed ili podignem onda ne preskače. Kao da nešto udari, struže preko nečega. Gutanje me ne boli. Znala sam imati par puta bolove u tom dijelu, po osjećaju slično muskulfiberu,ali ništa nesnosno.Problema sa gutanjem i disanjem nemam. Nisam imala nikakvu traumu. Bila sam na orl pregledu i prvi put je napisano :"Pri palpaciji vrata osjeća se krepitaciji u području krikotiroidnog zgloba. Moguće da se radi o sublukasaciji navedenog zgloba." Na kontroli drugi doktor je napisao : "Orofaringoskopski i ILS nalaz uredan.Palpacijski vrat je uredan, kod gutanja se osjeti krepitacija pri podizanju grkljana." Išla sam na RTG. Učinili su profilnu sliku grkljana uz prikaz područja apeksa mastoida jer je mislio da se radi o "sindromu dugog procesus stiloideusa" jer da to okoštavanje uzrokuje slične simptome.No,nalaz je bio uredan. Govore da je možda došlo do nekakvog išćašenja ili istegnuća, da je možda nešto tu pomaknuto pa grebe jedno po drugom. Doktorica opće prakse mi je rekla da odem na maksilofacijalnu kirurgiju, ali doktor na orl klinici mi je rekao da moj slučaj nema veze s maksilofacijalnom kirurgijom. Molim vaše mišljenje. Hvala

prof. dr. Željko Bumber

13.03.2006. 08:01

Grkljan je građen od hrskavica (koje vremenom okoštavaju), zglobova, ligamenata i mišića a vezan je za susjedne strukture ligamentima i zglobovima. Preko prednje stijenke kralježnice "struže" tijekom svakog gutljaja, pogotovo ako gutate u lošim položajima (nagnuta pri gledanju televizije). Rekao bih ništa zabrinjavajuće. Učinite rtg vratne kralježnice kako bi prikazali odnose između nje i grkljana.