Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


magnetna rezonancija sinusa


Autor Poruka

tiina

06.12.2010. 12:05

Poštovani,
zbog u posljednjih mjesec dana konstantnih glavobolja u području sljepoočnica, u traženju uzroka posjetila sam otorinolaringologa koji je konstatirao "endonazalno slabiju prohodnost radi devijacije i luksacije septuma uz greben vomera koji je impaktiran u lat. stijenku više desno" predložio je daljnje pretrage msct sinusa i endoskopiju, međutim tek nakon što neurolog otkloni neurološki uzrok glavobolje.
Neurolog je radi utvrđivanja mogućih uzroka predložio ct glave "budući da orl ionako predlaže ct sinusa".

Mene zanima može li se navedeno zamijeniti MR-om zbog zračenja, odnosno da li se sinusi mogu kvalitetno istražiti i MR-om. I drugo da li su to dvije odvojene pretrage - mr mozga i mr sinusa ili se pri mr glave vidi oboje? Posljednje vjerojatno spada u domenu radiologije ali nisam našla taj podforum. Zahvaljujem.

Domagoj Parazajder, dr. med.

08.12.2010. 19:50

CT sinusa peciznije će uvrditi eventualnu patologiju sinusa i standardna je pretraga za sinuse, a količina primljenog zračenja nije opasna, tako da je dijagnostička metoda izbora kod preciznog utvrđđivanja sinusne patologije. MR mozga i sinusa nisu ista stvar, mogu se preklopiti u nekim presjecima, no uvijek je potrebno napomenuti ukoliko se želi u jednoj pretragi obuhvatiti svi slojevi (i mozak i sinusi). Lijepi pozdrav!