Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Pleomorfni adenom


Autor Poruka

yingyang11

06.12.2010. 15:50

Imam 27 godina i u srpnju prošle godine mi je odstranjen pleomorfni adenom (parcijalna parotidektomija) koji se nalazio u lijevoj parotidi. Oporavak je tekao u redu, no u siječnju ove godine mi je temeljem kontrolnog UZV-a iskazana sumnja u postojanje čvora slične strukture ovom prethodnom u desnoj parotidi (11x10 mm; hipoehogena struktura; pojačane vaskularizacije). Od tada obzirom na različita mišljenja liječnika, još uvijek nije donesena odluka o citološkoj punkciji već mi je na zadnjem pregledu rečeno da je vjerovatno riječ o tumoru koji tek nastaje?
Ono što mene zapravo brine, su kontinuirane upale gornjih i donjih dišnih puteva unazad dva mjeseca pa sam Vas htjela pitati postoji li mogućnost da su one dodatno učestalije zbog navedenog čvora ili izvršenog zahvata, budući da sam slične simptome imala prije operacije nakon koje su se bili povukli ? Također, obzirom da nisam informirana od strane liječnika možete li mi reći da li odstranjenje žlijezde slinovnice ima neke posljedice?

Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru.

Domagoj Parazajder, dr. med.

08.12.2010. 19:50

Operacija parotidne žlijezde, ukoliko nije došlo do oštećenja facijalnog živca (kod vas očito nije), kada može nastati poremećaj motorike mimične muskulature lica,neće ostaviti trajne posljedice, niti ćete zbog toga biti skloniji upalama ždrijela, sinusa i slično.
U svakom slučaju, kontrolirajte čvor u desnoj parotidi - svakako bih preporučio punkciju pod kontrolom UZV-a, kako biste znali točnu dijagnozu. Lijepi pozdrav!