Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


NAGLUHOST IZAZVANA TREĆIM KRAJNIKOM


Autor Poruka

ivfimi

22.09.2008. 10:00

Poštovani, dobra večer. Imam par pitanja. Moje dijete ima 7 godina, dva puta smo "Vadili treći krajnik" Prvi puta. 2005 god. i 2007.godine. Nakon prve operacije radili smo audiogram koji je bio uredan, no nakon druge išli smo na ORL U SUVAG. i liječnički nalaz je ovakav: Fiberendoskopija nosa: septum deviiran, adenoidne vegetacije u tragu. Laringoskopiju nismo mogli učiniti jer dijete je teralo na povraćanje. Timpanogram: tip krivulje C (ŠTO TO ZNAČI) I Tonski audiogram: obostrano provodna nagluhost sa razinom sluha desno na 30-25-20-15dB, i lijevo na 30-20-15-25dB. Zanima me koliko je jaka ta nagluhost? jer čitam u nekom vašim odgovorima da preporučujete neke cjevčice. Može li u budućnosti se pogoršati stanje ili poboljšati.? kolike su normale tonskog audiograma.
Dijete je alergično , ukupni IgE je 64, ali u razmazima obriska sluznice nosa nađeno je 40% eozinofilnih granulocita. Trošimo Rinolan jednu žličicu navečer i ujutro Nazoneks sprej.
Unaprijed hvala

Domagoj Parazajder, dr. med.

22.09.2008. 10:30

Poštovani/a, s obzirom na nalaze koje opisujete, kod vašeg djeteta očito se radi o poremećaju koji se zove serozni/sekretorni otitis, o čemu sam već dosta pisao na ovome forumu.
Dakle, zbog lošije funkcije eustahijeve tube (prolaz koji spaja srednje uho i nos), došlo je do resorpcije zraka u području srednjeg uha i pojave negativnog tlaka u prostoru srednjeg uha (dio uha iza bubnjića gdje se nalaze slušne koščice). Kao posljedica negativnog tlaka u tom prostoru, lošija je pomičnost slušnih koščica, a rezultat toga je i blaga provodna nagluhost - opisani prag sluha do 30dB, kao i opisana C krivulja timpanograma koja ukazuje na lošiju podatljivost bubnjića, odnosno, bubnjić i sistem slušnih koščica normalno se miču tek kada im aparatom izjednačimo tlak. Nalaz kod vašeg djeteta zahtijeva prvenstveno konzervativnu terapiju i praćenje. Ukoliko se nalazi ne poprave u iduća tri mjeseca, tada je potrebna miringotomija (rađenje male rupice na bubnjiću), i po potrebi, ovisni o tome ima li u prostoru srednjeg uha sekereta ili ne, i implantacija ventilacijskih cjevčica. Operacija treće madule u principu ne mijenja stanje seroznog otitisa, bolesti se još uvijek ne zna točan uzrok, no kod djece sa alergijskim rinitisom, zbog loše ventilacije nosa, postoji veća sklonost razvoju iste. Dakle, uz sprej za nos i antihistaminik koji dijete prima, preporučan i žvakanje žvakače, upuhivanje zraka u uši - valsalvin manevar - dijete prstima začepi nos i pokuša upiuhati zrak u uši - no ne i za vrijeme prehlade, te koristiti bisolex ili fluimukan sir 2x1 žl. Prva kontrola trebala bi biti za 4-6 tjedana. Sretno!

ivfimi

22.09.2008. 23:05

Poštovani, puno vam hvala na opširnom odgovoru. Kod kuće imam bisolex kapi. Dali mu to mogu stalno davati ili ima određeni period za davanje, poput kapi za nos (sedam dana pa stati). ili ukoliko se odlučimo na fluimukan sirup, njega smije piti uz rinolan stalno?
Jer koliko su meni rekli ništa strašno i maltene priča staje.
Puno vam hvala pa ćemo mi to čećše kontolirati.

Domagoj Parazajder, dr. med.

23.09.2008. 09:15

Bisolex se, kao i fluimukan može davati stalno, svojim pacijentima dajem ga i po tri mjeseca. Smije se uzimati uz antihistaminik (rinolan). Kontrolnu timpanometriju učinite za 6 tjedana. Sretno!

Rency

05.11.2010. 14:05

Pozdrav,
imam djete 4 godine i ima problema s trecim krajnikom,obavili smo pregled kod Orl-a koji nas je poslao na auiološku obradu.To smo rijesili i nalaz je ovakav:

obostrano provodno oštečenje na razini 30-40 db.Timpanogram lijevo pokazuje modificirani tip C krivulje po Jergerudesno pomak tipanograma do -232 daPa.

Još bi Vas pitala dal nakon operacije treceg krajnika sluh bude normalan?
Ako bi mogli dato svoje misljenje za ovakav nalaz,puno hvala.
Renata

Rency

05.11.2010. 16:10

Pozdrav,
imam dijete 4 godine i ima problema s trecim krajnikom,obavili smo pregled kod Orl-a koji nas je poslao na audiološku obradu.To smo rijesili i nalaz je ovakav:

obostrano provodno oštećenje na razini 30-40 db.Timpanogram lijevo pokazuje modificirani tip C krivulje po Jergerudesno pomak tipanograma do -232 daPa.

Još bih Vas pitala dal nakon operacije treceg krajnika sluh dođe u normalu?
Ako bi mogli dati svoje misljenje za ovakav nalaz,puno hvala.
Renata

Domagoj Parazajder, dr. med.

12.11.2010. 20:30

Ovisno o duljini trajanja simptoma te težini bolesti, blaži slučajevi se često povlače samo odstranjenjem trećeg krajnika, no jače nagluhosti praćene duljim trajanjem simptoma ne moraju se povući. Istina je da su su donedavno stavovi bili radikalniji što se tiče operacija uha (danas se dopušta dulje čekanje i zahvat na uhu tek kod težih nagluhosti i neuspjeha ostale terapije pa i odstranjena adenoidnih vegetacija - no i to ovisi od zemlje do zemlje). Pošto ne postoji egzaktan nalaz koji će reći kakav će biti ishod adenoidektomije, kod dobrog dijela pacijenata moramo se osloniti na ono šo imamo - mogućnost je odstraniti treći krajnik i čekati nekoliko mjeseci te tada ovisno o nalazima sluha i timpanometrije - ukoliko se ne poprave učiniti miringotomiju i ugradnju cjevčica ili učiniti adenoidektomiju i miringotomiju/cjevčice u istom aktu. U svakom slučaju, radi što bolje procjene dobro je dijete pratiti kroz tri mjeseca i uraditi 2-3 ispitivanje sluha i timpanometrije kako bi bili sigurniji na koju opciju ići. Lijepi pozdrav!