Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Polipi


Autor Poruka

Pero

01.04.2011. 11:15

Poštovani,

djetetu od 4 godine dijagnosticirani su polipi 2 stupnja u nosu; osim toga ima sekret iza bubnjića, (u desnom više u lijevom manje).
Molim Vas da mi objasnite što su polipi 2 stupnja (u odnosu na eventualno 1. ili 3. stupanj), da li ih je potrebno liječiti (kako?), kontrolirati ili zanemariti?

Upala uha je u proteklih godinu dana imao oko 5 i uvijek se pojavio sekret. Sekret se slučajno otkrio pri pregledu nosa. Do sad je preporuka bila puhanje balona i grijanje uha infracrvenom lampom. Bojim se da kod djeteta ne dođe do oštećenja sluha (Da li mogu utjecati na to i na koji način?) . Da li je moguće trajno riješiti problem sekreta u uhu.

Na kraju Vas molila da mi date preporuke - što bi bilo dobro napraviti s polipima i sekretom? Inače, naručen je za kontrolu sluha.

Domagoj Parazajder, dr. med.

08.04.2011. 02:10

Serozni ototis (sekret u uhu), se pojavio zbog disfunkcije eustahijeve cijevi, odnosno posljedica je polipoze koje onemogućuje urednu prohodnost nosa i samim time ventilaciju eustahijeve cijevi. Potrebno je učiniti timpanometriju (ispitivanje tlaka u uhu), ukoliko će dijete surađivati, i tonski audiogram (ispitivanje sluha). Smetnje bi u pravilu trebale nestati s rješavanjem polipoze, ukoliko su tvrdokornije, potrebna je ugradnja ventilacijske cjevčice (puno pisano u ovom forurmu). Kroničnih smetnji sluha ne bi smjelo biti. Što se tiče stupnjevanja polipoze, drugi stupanj označava polipe koji zatvaraju dobar dio nosne šupljine, no ostavljaju prostor za disanje u donjim dijelovima nosnih hodnika. Polipozu treba liječiti, u početku lokalnim kortikosteroidima (sprejevi), u slučaju obilnije i tvrdokornije polipoze, potrebno je operativno odstranjenje. Uputno je učiniti radiološku obradu (MR ili CT s programom za djecu - manje zračenje), kak bi se uvrdilo stanje i eventualna zahvaćenost i paranazalnih šupljina samom polipozom. Lijepi pozdrav!