Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


natečeno ispod uha


Autor Poruka

Dulcinea

12.04.2008. 12:45

Dobar dan,
Jučer kad sam se probudila sam ispod uha primjetila natečeno područje i izgleda poput kvržice, koja je bolna na dodir, ne boli kad zvacem i slicno nego samo na dodir. ali me svejedno malo zabrinulo. mozete mi reci mozda sto bi to moglo biti i je li trebam otići doktoru na kontrolu?

Domagoj Parazajder, dr. med.

20.04.2008. 14:00

Poštovana, takve kvržice najčešće su ili samo začepljena lojna žlijezda (aterom), koja se može upaliti, ili povećani limfni čvor koji je mogao odreagirati na manju ranu kože lica ili vlasišta ili eventualnu upalu uha/zuba ili respiratornu infekciju. Ukoliko stvar potraje ili počne jače boliti uz crvenilo, svakako učinite pregled kod svog liječnika koji će odrediti liječenje. Sretno!

herrkica75

18.05.2013. 17:05

Podrav,

Jučer sam napipala ispod desnog uha oteklinu (kvržicu?) velicine graska koja je tvrda, bezbolna i cini mi se da je nepomicna. Primjetila sam ju kao malo zadebljanje, ali ono je okom ne vidljivo i samo se može popipati. Tocna lokacija je ispod resice uha i pored mjesta gde se spajaju gornja i donja vilica, u tom nekom udubljenju. Sa lijeve strane nema nikakvih oteklina. Inače sa te desne strane iznad jednog zuba gornje čeljusti mi se nedavno pojavila fistula, tj tvrda izbočina visoko iznad zuba. Da li je moguće da je to povezano?
Inače sam paničar i nemogu dočekati sljedeći tjedan da odem doktoru da se smirim.
Unaprijed Vam zahvaljujem na odgovoru.

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

20.05.2013. 14:35

Poštovana, tvorba koju opisujete može biti povećani limfni čvor kao posljedica navedene fistule, adenom žlijezde slinovnice ili kongenitalna cista vrata. Točnu dijagnozu moguće je postaviti nakon citološke punkcije. Nema razloga za paniku.

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

20.05.2013. 14:35

Nadopuna: zaboravila sam diferencijalnodijagnostički navesti i aterom, kao najvjerovatniju i najbenigniju mogućnost.

herrkica75

27.05.2013. 12:00

Puno vam hvala, smirili ste me. Isla sam kod zubara, ona se nije uopce obazirala na tu moju zabrinutost, samo je rekla, pa da hm moguce je da je od zuba. Naravno lijecenje fistule je u postupku.
Mene samo brine jer me to ne boli i tvrdo je ko kost a svi kazu da to nije dobar znak sad
U svakom slucaju, hvala na odgovoru, a ja cu posjetiti dokroticu opce prakse jer mi zubarica nije nis pomogla.

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

16.06.2013. 05:15

Poštovana, kao što sam već navela, citološka punkcija rješava sve dvojbe postavljanjem točne dijagnoze.