Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


NEUROPATHIA AUDITIVA SUSPECTA


Autor Poruka

asta

26.04.2010. 16:40

Cijeli nalaz za 3,5godišnjeg dječaka izgleda ovako:
Nalaz i dijagnoza:
hypoacusis billateralis - neuropathia auditiva suspecta, hyperplasio vegetationes adenoide.

Po uvodu u sedaciju u općoj intravenskoj anesteziji učini se audiometrija evociranih potencijala moždanog debla.
Nakon test impedancije učini se u dva navrata akvizicija oba uha standardnim alterirajućim klikom trajanja 100ums i intenziteta 100dB tj. 120dB u dvostrukom snimanju i stimulacije 31/s, te se testiranjem u dva ispitivanja jasno prikaže V val SAMO DESNO na intenzitetu od 120dB po tipu treschold ispitivanja, bez daljeg odgovora na padajuće intenzitete stimulacije!
Zatim se učini bilateralna vremenski sinkrona padajuća akvizicija oba uha standardnim alterirajućim klikom trajanja 100ums i stimulacije 11/s s početnim intenzitetom signala od 110 dB i završnim intenzitetom signala od 80 dB, gdje se primjete produženja latencije III i V vala na intenzitetu 110dB D (4,74 6,74) L (4,72 6,90), a dalje pojava samo V vala - na 100dB D 7,42 i L 7,4 dok je na intenzitetu signala od 90dB suspektan samo V val L na 8,32 ms!
Nakon toga se uvodom u opću endotrahealnu anesteziju učini adenoidektomija - odstrani se velika faringealna tonzila i dio tubarnih, te nakon korektne hemostaze dijete uredno razbudi.
Uvidom u anamnezu, razvoj djeteta, kliničku sliku i nalaze te pozitivnu OAE

Domagoj Parazajder, dr. med.

02.05.2010. 23:35

Nažalost, izgleda da vaše pitanje nije stiglo u cijlosti (stoga vas molim da ga ponovite, odnosno dopunite), kako bih vam mogao što kvalitetnije odgovoriti (uvidom u viđene podatke, zanima me da li je kod djeteta rađena i timpanometrija i koji je bio nalaz iste?) Lijep pozdrav!

asta

04.05.2010. 16:30

Ne znam kako je stigao samo dio poruke. Evo ostatka nalaza:
Uvidom u anamnezu, razvoj djeteta, kliničku sliku i nalaze te pozitivnu OAE a odsutnim relevantnim parametrima ABR ispitivanja (iako je moguća djelomično i provodna komponeneta - B krivulje timpanograma, ABR testiranje se učinilo prije adenoidektomije) - postavlja se sumnja auditorne neuropatije.
Potrebna je serološka obrada! (virus na kraju 1. godine života?)
Također kontrolni pregled i dalja evaulacia u Klaićevoj.

To je to od nalaza. Nalaz seruma čekamo, a pregled u Klaićevoj obaviti ćemo ovaj tjedan.

Hvala

Domagoj Parazajder, dr. med.

24.05.2010. 21:20

Kod vašeg djeteta je učinjena vrlo kvalitetna i precizna audiološka obrada i s pravom postavljena sumnja na auditornu neuropatiju, što je, pogotovo zbog otežane dijagnostike kod male djece, potrebno potvrditi daljnjom obradom te utvrditi efekt učinjene operacije (odnosno koliki je dodatni utjecaj na sluh imao negativan tlak u bubnjištu - B krivulja timpanograma), kako bi se preciznije utvrdio prag sluha kod djeteta i usmjerilo daljnje liječenje (najbolja adresa za rehabilitaciju sluha je svakako centar SUVAG). Nadam se da sam pomogao odgovorom, lijep pozdrav!