Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


veg. adenoides in obs.


Autor Poruka

MalaSirena

05.05.2010. 10:00

Poštovani,

dječak u dobi od 3 godine ima bronhitis i sumnje na alergije. U zadnje vrijeme počeo je dobivati česte upale uha, koje su se liječile antibioticima. Upućeni smo na pregled kod ORL i nalazi su sljedeći
OTS - lijevo uredno, desno hiperemični bubnjić održane plastike
RNS - serozni sekret, adenoid ++
OFS - atrofične tonzile
Timpan - lijevo A desno B

Nalaz timpanograma
desno: ear volume 0.87, compliance 0.07, pressure -164, gradient 0.02
lijevo: 0.81, 0.50, -64, 0.27

Dg. veg. adeonoides in obs.
Kontrola u 10. mjesecu.

Napomena, sada je pod terapijom Klavocinom ( sedmi dan ) zbog upale desnog uha.

Molim Vas za mišljenje i objašnjenje nalaza.

Unaprijed hvala.

Domagoj Parazajder, dr. med.

24.05.2010. 21:20

Kod vašeg djeteta postavljene su dvije radne dijagnoze, jedna povećanih adenoidnih vegetacija, druga lošijeg funkcioniranja desne eustahijeve tube te posljedičnig negativnog tlaka u srednjem uhu. Stanje u uhu može biti uzročno posljedično povezano sa uvećanim vegetacijama i potrebno je vidjeti da li je ili nije prolaznog karaktera.
No bitan je i podatak koliko je nakon preboljele upale uha/prehlade rađen timpanogram, jer je i kod velikog broja djece koja prebole upalu srednjeg uha bez ikakvih posljedica timpanogram promijenjen tri i više tjedana po završetku upale. Pošto se opisano stanje često spontano sanira za vrijeme toplih mjeseci, kontrola je prolongirana za 10-i mjesec.
Osobno bih radije učinio kontrolni timpanogram za cca 6 tjedana nakon prethodnog te ako se stanje nije počelo povlačiti, uveo konzervativnu terapiju da se cijela stvar ubrza (nije greška niti ono što vam je preporučeno, navedeno je stvar mojeg stava i iskustva). Uz to, nije loše pratiti dijete kod spavanja (diše li na nos ili usta, hrče li, ima li apneje u spavanju), te ukoliko ima neki od navedenih simptoma, na kontrolnom pregledu dobro je učiniti pregled nosa i epifarinska fiberoptikom da se utvrdi stanje treće mandule (adenoidnih vegetacija). Bitan je i sam broj upala srenjeg uha (ukoliko ih je ove zime bilo nekoliko i ukoliko se neće ponavlljati, nema razloga za brigu).
Nadam se da sam pomogao odgovorom, lijep pozdrav!