Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Sialoadenitis gl submandibularis


Autor Poruka

just_me

08.04.2010. 16:50

Cijenjeni,

već nekih mjesec dana imam problem sa desnom submandibularnom žlijezdom. U nepravilnim i ne toliko čestim vremenskim intervalima napuše se te izlučuje kiselkastu tekućinu koja me peče za jezik i vilicu oko kanala zlijezde (po specijalistovom mišljenju je to vjerojatno gnoj). Sama žlijezda me ne boli. Jučerašnji UZV vrata je jasno pokazao konkrement od 5 mm u žlijezdi. Danas sam bio kod specijalista i on palpatornim pregledom nije našao kamenac u izvodnom kanalu. Po mom mišljenju, kojem se on nije suprostavljao, trebao bi biti bar jedan dio kamenca i u kanalu budući da se u pojedinim situacijama žlijezda napuše, a to bi značilo da slina ne može proći u usnu šupljinu zbog začepljenja ili neprohodnosti kanala. Rekao mi je da se vratim na kontrolu za 3 do 4 mjeseca, a na moje upite za litotripsiju i razbijanje kamenca ultrazvučnim valovima odgovorio je da je to za Hrvatsku napredna tehnologija koju ne prakticiramo za pljuvačne žlijezde. Njegov savjet je bio da koristim dosta tekućine i betadine otopinu za ispiranje usne šupljine.
Dakle, nije mi dao nikakav konkretan odgovor, (osim operacije koja je za mene zadnja opcija) na pitanje kako ćemo ukloniti taj kamenac iz žlijezde!
Stoga Vas pitam, ako mi možete ukazati na neko rješenje koje bi trenutačno ili postupno, ali učinkovito uklonilo kamenac iz gl. submandibularis.

Najljepše se zahvljujem na Vašem skorom odgovoru.


P.S. Smijem li jesti hranu s kalcijem (mlijeko, mliječni proizvodi itd.) budući da je spomenuti kamenac od kalcija, te kakve su eventualne negativne posljedice?

Domagoj Parazajder, dr. med.

02.05.2010. 21:35

Ukoliko se kamenac ne palpira u izvodnom kanalu žlijezde a viđen je na UZV-u, znači da je smješten dublje te ga se ne može odstraniti kroz usnu šupljinu. Potrebno je pričekati razvoj situacije - kamenac će ili spontano izaći ili se uglaviti u izvodnom kanalu kada ga se može i odstraniti ili će doći do kronične upale žlijezde kada je jedino rješenje operativni zahvat. I nakon opdstranjenja kamenca iz izvodnog kanala može doći do pojave novih, no ne postoji generalna preporuka za dijetni tretman kojim bi se umanjila mogućnost stvaranja novih. Lijep pozdrav!

Domagoj Parazajder, dr. med.

02.05.2010. 21:35

Pošto sam vidio naknadni post, samo vas obavještavam da odgovaram na sva postavljena pitanja, no pošto samo bio na kogresu (izvan zemlje), odgovor nisam napisao ranije. Isto tako, pošto u ovom forumu odgovaram na čisto volonterskoj osnovi, a pretrpan sam svakodnevnim poslom, nisam u mogućnosti promptno reagirati. Ovaj odgovor pišem nakon što sam uz redovan rad prošli tjedan obavio i 3 dežurstva, uključujući i cijeli vikend - petak i nedjelja po 24 sata, i nakon što sam danas zbrinuo pedesetak hitnih pacijenata, a naravno, čeka me i besana noć. Dakle, sve je stvar preopterećenosti poslom i nedostatka slobodnog vremena.

just_me

04.05.2010. 13:05

Najljepše se zahvaljujem na Vašem odgovoru i ispričavam se ako sam bio direktan; No jednostavno se djelić panike uvuče u vas ako vas nešto boli a u bolnici ne znaju dati, osim operacije, konkretan odgovor.
Mislim da se kamenac polako razgrađuje jer nije došlo do kronične upale, a sada, veoma rijetko i kada se napuše, žlijezda bude puno manja. Stoga pretpostavljam da se kamenac jednim dijelom razgradio.
Još jednom se zahvaljujem na Vašem odgovoru.
S poštovanjem.

Domagoj Parazajder, dr. med.

24.05.2010. 21:20

U ovakvoj situaciji najbolje je pričekati razvoj stanja (spontano izliječenje/izlazak kamenca ili eventualna progresija bolesti), no ukoliko i dođe do potrebe za operativnim zahvatom, radi se o rutinskom zahvatu s brzim oporavkom (ukoliko se postavi indikacija za kirurško odstranjenje žlijezde, ne treba puno odgađati jer svako novo pogoršanje upale dovodi do stvaranja ožiljka koji kirurgu otežava posao). No za sada panika nije potrebna. Lijep pozdrav!