Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Ovisnost o kapima za nos


Autor Poruka

Snovolovka

27.03.2013. 12:40

Poštovana,
Već više od godinu dana koristim Olynth sprej za nos. Počelo je s par prehlada i onda sam se, i ne primjećujući, navukla na svakodnevno uštrcavanje spreja.
Nisam išla na ORL, ali mislim da nisu posrijedi ni sinusi ni alergije, niti neka devijacija, nego sam vjerovatno navukla medikamentozni rinitis.
Probala sam sa raznim biljnim kapima, ispirala nos sa morskom otopinom Aquamaris, parila se, ali ništa od toga mi ne može otčepiti nos.
Imam panični strah od gušenja i ne podnosim da mi je nos začepljen. Isto kao da ne znam disati na usta (znam da je smiješno, al tako se osjećam)!
E problem je što sam sad trudna 11 tjedana i što imam užasan strah da ću naškoditi bebi s Olynthom, jer sam pročitala u uputstvu da nisu ispitali djelovanje na plod.
Što da radim??? Kako da prestanem sa Olynthom? Trenutno ga uštrcavam 3-4 puta dnevno!
Molim vas, pomozite nekim savjetom.

Hvala unaprijed,
Sandra

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

21.05.2013. 14:35

Poštovana, vazokonstrikcijske kapi za nos mogu više naštetiti plodu od kortikosteroidnog spreja koji djeluje samo lokalno, na nivou nosne sluznice. U liječenju medikamentoznog rinitisa koriste se upravo kortikosteroidni sprejevi kojima treba duže vremena da postignu isti efekt kao i navedene kapi, ali dugoročno trajno saniraju problem.