Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


veliki krajnici


Autor Poruka

tanjaz

30.03.2013. 20:05

Poštovana, majka sam djevojčice od 5,5 godina. Dijete je inače dobrog zdravlja. Imala je upalu grla prvi put sa 3,5 godina i tada je prvi put uzimala antibiotik. Drugi put je imala upalu grla sa 5 godina (bila su dva bijela čepića na krajniku) i takođe je uzimala antibiotik. Nakon 1, 2 mjeseca sam primijetila da je počela hrkati u snu i osjetilo se da malo nazalno priča. Nije bilo sekreta ni drugih problema. U februaru ove godine je zakačila virozu-temperaturu je imala samo jedan dan 38,5, a od ostalih simptoma samo jako obilan žućkasti sekret iz nosa i crvenilo krajnika koju su jako natekli. Skoro da su se spojili.Nismo uzimali nikakvu terapiju osim propolisa i Aqua maris. Nakon dvije sedmice, svi smo dobili gripu. Vodili smo dijete kod dr koji je rekao da je prava viroza, ali ipak uključio antibiotik (10 dana) zbog uvećanih krajnika. Nakon toga, stanje se popravilo, krajnici su se dosta smanjili, a hrkanje je skroz prestalo. Međutim, prije par dana sam opet osjetila da malo "glasnije" diše kad spava i pojavio joj se opet sekret u nosu koji ne curi napolje nego izlazi samo kad jako pirimo nos. Temperature nema i grlo nije crveno. Da li je, po Vašem mišljnju, potreban pregled ORL? Inače dijete dobro jede, ne budi se po noći i dobrog je raspoloženja. Njen dugogodišnji pedijatar je mišljenja da će se krajnici s vremenom smanjiti, kaže da ona inače ima malo veće krajnike, ali da joj to ne smeta pri disanju. Izvinjavam se ako sam bila preopširna. Unaprijed zahvalna mama!

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

21.05.2013. 14:35

Poštovana, radi se povećanim adenoidnim vegetacijama ili trećem krajniku koji izaziva obilnu postnazalnu sekreciju, otežano disanje kroz nos, hrkanje i česte upale srednjeg uha. Vremenom treći krajnik atrofira i gubi na volumenu, ali najkritičnije je razdoblje između pete i sedme godine života, kada volumenom doseže maksimum. Obično se tada i indicira njegovo odstranjivanje. Prethodno treba bakteriološkim brisom isključiti upalu treće mandule koja dovodi do privremenog povećanja volumena iste.