Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Polipi na glasnicamaa !!


Autor Poruka

dusmartina

14.06.2013. 10:00

Postovani,
2010.godine ustanovili su mi prvi put polipe na glasnicama. Operirala sam ih i nakon operacije sve je bilo oke,al svega pola godine kad mi se promuklost vratila i umaranje dok pricam ( simptomi koje sam imala prije operacije ). 2011 .godine ponovno sam isla na operacije,polipi su bili i na lijevoj i desnoj strani glasnica,glas mi je uzasno promukao bio. Poslije te druge operacije godinu dana je sve bilo u redu,preglede sam svaka 3 mjeseca imala,isla sam kod logopeda na glasovne vjezbe poslije operacije,no medutim opet se vratilo. Prvo na jednoj strani,evo sad imam i na drugoj strani opet,isla sam na glasovne vjezbe ponovno misleci da ce bit kakve pomoci,ali nema. Predlazu mi opet operaciju,sto bi mi vec 3 bila,a meni se bas ne ide..jer to se konstantno vraca kolko god se ja poslije operacije pridrzavala uputa. Uzrok ne mogu otkrit,a nebavim se ni pjevanjem ni nicim slicnim.

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

16.06.2013. 13:10

Poštovana, niste precizirali da li ste obrađeni od strane fonijatra i da li se zbilja radi o polipima, teleangiektazijama, granulomu ili vokalnim nodulima, budući da imaju različitu etiologiju. Obzirom da spominjete govorne vježbe i logopeda, zaključujem da se radi o vokalnim nodulima. Naravno da nije rješenje ići na operativne zahvate u tako kratkim vremenskim razmacima;očito da etiologija bolesti nije pogođena u cjelosti. Veoma često do navedenih promjena ne dovodi samo loša tehnika govora, nego i ORL bolesti poput kroničnog sinuitisa, GERD-a i sl. Preporučujem obradu fonijatra.