Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Polysinusitis dex I


Autor Poruka

Darko.M

17.11.2010. 14:50

Postovani,

Poslije 3-4 tjedna neprekidne povisene temperature koja se kretala izmedju 37 i 37-4 odlucio sam posjetiti, doktoricu opce prakse koja mi je poslije RTG slike srca/pluca(sve ok) i krvne slike (sve ok, samo nesto bakterija) ipak odlucila preisati sumamed 3 dana. Posto za vrijeme uzimanja sumameda se stanje jos vise pogorsalo (temp.37.8 jace slijevanje sinusa u grlo i slicno) bio sam upucen na infektologiju gdje mi je RTG om sinusa i novom krvnom slikom(C-protein 10.4), utvdjen polysinusitis dex I..nakon cega sam poslan na ambulatno lijecenje Avaloxom I.V . (napominjem da nisam imao bolive u sinusima, samo povecano slijevanje, zacepljen nos i laganno povisenu temperaturu sa povremenom glavoboljom ali ne u podrucju sinusa vec vise sa strana prema tjemnu, takodjer sam mogao cuti zvukove poput sustanja u jednom ili oba uha pri pomicanju vilice). Uzet mi je i bris nosa koji nije pokazao patogene bakterije.

Bez ikakvih dvojbi da je Avelox sjajan antibiotik za pomenutu dijagnozu (vec poslije 2 sam se osjecao puno bolje), i danas bih trebao primiti 7 dozu I.V, medjutim pocele su mi se pojavljivati malo jace nus pojave (ne alerergiske reakcije) koje ukljucuju povremenu ostru bol u glavi, insomniu, povecanu anksioznost kao i nocne more. Sto se vise blizi kraj terapije (ja se nadam najduze 10 dana), te nuspojave su sve izrazenije. Malo sam se odlucio informitrati o pomenutom antibiotiku i nasao sam mnogo slucajeva sa strasnim nuspojavama pa cak i trajnim ostecenjima.

Moje pitanje vama glasi, dali je po vama u redu sto mi je odmah prepisan taj antibiotik bez recimo pokusaja lijecenja amoxilicinom ili necim slicnim, zatim koje bi bilo najkrace moguce trajanje terapije pomenute dijagnoze pomenutim antibiotikom (Avaloxom) i dali bi bilo moguce nastaviti terapiju (u slucaju da je jos potrebna) nekim drugim antibiotikom koji bi mozda imao duze lijecenje ali i daleko manje i slabije nus pojave?
Unaprijed hvala!

Domagoj Parazajder, dr. med.

13.12.2010. 22:40

Avelox je u svakom slučaju dobar antibiotik, i očito vam je propisan na telju nalaza RTG-a i kliničke slike, jer se ipak radilo o upali više paranazalnih sinusa a u cilju izbjegavanja eventulanih komplikacija sinuitisa koje su češće u takvom slučaju nego kod jednostavnijih upala, makar vjejorajtno ne bi bila greška ni da se propisao i neki drugi antibiotik; no riječ je o sigurnom antibiotiku koji kao i svi ostali lijekovi može imati nuspojave (lakše i teže), a u slučaju javljanja istih, pogotovo ako su izraženije, preporuča ga se zamijeniti sa nekim drugim (klaritromicin je u ovom slučaju možda najbolja paralela). Dakle, odluka o vrsti antibitoika se donosi na temelju simptoma, kliničke slike i nalaza, a sudći po navedenome, s,atram sa se nije radilo o pretjerivanju. Lijepi pozdrav!