Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


problemi s ušima


Autor Poruka

otočanka05

06.05.2010. 12:10

Poštovani,
Moja kćerkica je u 12 mjesecu 2009.g zbog čestih upala grla i uha izvadila mandule, treći krajnik, te su joj u oba uha postavljene ventilacijske cjevčice. Prije 10ak dana se prehladila te se nakon 2 dana počela žaliti na bol u uhu, pri čemu sam primjetila da joj žuta tekućina curi iz lijevog uha. Pedijatrica nam je propisala cefixim i garasone kapi. i prije operacije je češće imala upale lijevog uha nego desnog. naš otorinolaringolog joj misli vaditi te cjevčice iz ušiju krajem svibnja, ali nekako sam zabrinuta budući da opet imamo problem s tim upalama. Što bi nam vi preporučili? Zašto opet dolazi do tih upala? Unaprijed hvala!!

otočanka05

18.05.2010. 12:50

još nešto, primjetila sam da je opet počela hrkati i ujutro kašljuca i izbaci slinu. isto to se događalo prije operacije trećeg krajnika, pa me zanima je li moguće da je krajnik opet narastao u ovako kratkom vremenu?? hvala

Domagoj Parazajder, dr. med.

24.05.2010. 19:00

Poštovana, kod vašeg djeteta je došlo do akutne upale srednjeg uha kao posljedice prehlade, a samim time što su u bubnjić ugrađene ventilacijske cjevčice, upalni sekret je curio iz uha (što je uobičajeno kod djece s ugrađenim cjevlčicama, a propisana je terapija bila dobra te se do sada najvjerojatnije sve i saniralo). Ukoliko dijete ponovno ima simptome opstrukcije disanja, a nije u svježem respiratornom infektu, svakako treba učiniti pregled orl-oga (preporučio bih pregled nosa fiberoptikom), kako bi se utvrdilo postoji li recidiv adenoidnih vegetacija (rijetko nastane u tako kratkom vremenu, no moguće je). Cjevčice iz uha najčešće se vade (nekad i ispadnu same), nakon oporavka eustahijeve tube (obično se funkcija tube ispituje u audiološkom kabinetu na istom aparatu na kojem se radi timpanometrija kao dio rutinskog postoperativnog praćenja u nekim ustanovama). Sama činjenica da je dijete imalo jednu akutnu upalu uha za sada nije razlog za zabrinutost (radilo se o običnoj akutnoj upali srednjeg uha kakvu većina djece ima više puta u pretškolskoj dobi), no s obzirom na sve opisano, potrebna je dobra kontrola kako bi se utvrdila daljnja strategija liječenja. Lijep pozdrav!

otočanka05

31.05.2010. 13:00

pregled kod otorinolaringologa pokazao je da je sve ok, dobili smo nasonex sprej na korištenje mjesec dana, budući da doktor misli da su ovi "problemi" povezani s alergijom. Još jednom, puno Vam hvala.

Domagoj Parazajder, dr. med.

26.06.2010. 17:40

Nema na čemu, nadam se da je do sada sve u redu...

Trlica

24.08.2010. 18:00

Poštovani, molila bi savjet i unaprijed se zahvaljujem!
Bila sam na moru 10 dana i nakon 4 dana kupanja i naravno ronjenja, preko noći me užasno boljelo desno uho. Ujutro sam otišla u dom zdravlja (na moru) i dobila Maxitrol kapi. Već idući dan se uho počelo nakon kapanja sve više zaštopavati. 6 dana kasnije otišla sam ponovno u istu ambulantu jer više nisam mogla izdržati tu zaštopanost i osjećaj čepa u uhu. Sestra mi je probala isprati mlakom vodom, ukapavala je hidrogen kapi, pa opet ispirala i ništa se nije promijenilo i ništa nije izašlo iz uha. Doktorica me ponovno pregledala, rekla neka nastavim kapati Maxitrol i dala mi Ospamox tablete te rekla neka si kupim hidrogen kapi. U apoteci su mi uz kapi ponudili i Cervan štapiće za vađenje cerumena iz uha putem vakuma. Tako sam ja još dva dana nastavila sa Maxitrolom, hidrogen kapima i koristila sam te štapiće sa kojima sam izvukla iz desnog uha toliku količinu stvrdnutog cerumena da bi stalo u veliku jušnu žlicu, ali zaštopanost uha nije prolazila. Konačno Zagreb i moja doktorica. Ona mi kaže neka prestanem Maxitrol, neka nastavim antibiotik i neka kupim Cerustop kapi (koje sam koristila samo jednom). Bol u uhu nisam imala, samo osjećaj da mi je u uhu balon koji se puni vodom. Odlučim otići na hitnu orl i kažu mi da mi je cijeli zvukovod ispunjen mikotičkim naslagama koje su uspjeli izvaditi sa dosta ispiranja sa sol acidi borici 3% i dijelom sa ekstrakcijom naslaga hvataljkom. Stavili mi krpicu preko vikenda i kapala sam sa canesten otopinom. Rečeno mi je neka prestanem i sa antibiotikom i sa svime ostalim. U nedjelju mi je krpica izvađena i tada sam na uho čula, onda su mi uho još dva puta isprali i od tada je uho opet zaštopano. Dva dana kasnije dolazim na kontrolu i kažu mi da imam mukoznog sekreta, edem sluznice, mutan bubnjić uz jaču hiperemiju zvukovoda. Moram napomenuti da me od zadnjeg kapanja Canestenom uho užasno počelo boljeti, bol se protezala do iza uha na vratu (osjećaj kao da mi se zgrčio mišić na vratu) i cijeli kanal me svrbio i pekao. To sam im rekla, ali nisam dobila nikakav odgovor. Rečeno mi je neka nastavim sa Canestenom, dobila sam operil i Flixonase za nos te fiziološku i kontrola za tri dana. Moja doktorica mi kaže neka ne kapam Canesten ako me boli i veli da su mi previše ispirali (petak noć 5 puta, nedjelja ujutro 2 puta, utorak ujutro 4 puta) i da mi je to sve sad iziritirano. Uho je i dalje zaštopano. Molim da mi kažete nešto, jer sam sad već dosta zabrinuta (ne čujem na uho već 10 dana), u potpunosti razumijem doktore u bolnicama koji nemaju vremena meni sad objašnjavati svaku sitnicu, ali bi voljela znati da se moje uho sad konačno ispravno liječi jer je kažu Maxitrol sve pogoršao, pa ću ja već otrpiti koliko treba da mi bude bolje. Najljepša Vam hvala!

kristina90

25.08.2010. 18:40

Poštovani,
molim za pomoć jer više ne znam što učiniti i kome se obratiti.
sve je počelo na ljeto 2009 kad sam bila na bazenima u čatežu.dobila sam prvu upalu uha do tad nisam imala problema s ušima...
moj doktor mi je prepisao antibiotik misleći kako je posrijedi samo blaga upala ...nakon 2 tjedna i popijenog antibiotika opet me počelo boliti uho svrbiti te pojačano izlaziti sekret...ponovo sam otišla kod svog doktora te ista stvar antibiotik itd...3. put sam već se zabrinula i naručila se kod specijalista...nakon dvominutnog pregleda (doslovno dvominutnog) reko je da je upala zvukovoda i prepiso mi naravno OPET antibiotik....kad se nakon mjesec dana opet pojavila bol i svrbež otisla sam na rebro i napravila bris uha gdje je ustanovljeno da imam escherichia coli i propisane su mi kapi i antibiotik onda se opet pojavila upala jako gadna i nalaz opet e.coli i staphylococcus aereus...i tako do 6 mj ove godine sam samo pila antibiotike i onda sam odlučila otići kod privatnika jer sam mislila da će mi više pomoći...ona mi je dala kapi antibiotik i trakice u uho...(inace imam jako uske zvukovode)ni ona nije pomogla...odlučila sam se na medicinu prirodnim putem ljekovitim travama već mjesec dana pijem te čajeve ali nije mi nista bolje počelo je smrdit iz oba uha i svrbež ne prestaje,slabije čujem ...bojim se da ne izgubim sluh...ne znam više kome da se obratim molim vas neki savjet što da napravim jer nemogu zaspat od muke...unaprijed hvala!!

kristina90

25.08.2010. 19:10

ponovo pišem jer mi se čini da nema mog odgovora...
ovako moj problem je počeo na ljeto 2009 (dok sam bila na bazenima u čatežu) kad sam dobila jaku upalu uha (do tad nisam imala problema s ušima) po običaju otišla sam kod svog doktora opće medicine koji mi je propisao antibiotik...no bol se pojavila u roku mjesec dana i opet antibiotik i kapi....već 3.put sam se zabrinula i tražila uputnicu za specijalista koji mi je nakon dvominutnog pregleda rekao da imam upalu zvukovoda te dao antibiotik i kapi...nakon toga tegobe su ponovo započele,bol,svrbež,pojačani sekret...otišla sam na rebro i napravila bris...nalaz:e-coli...doktorica mi je dala kapi i uvjerila me da mi je sve prošlo i da si ja umišljam bolove !!! nakon tjedan dana na svoju ruku sam otišla napravit ponovo bris i kao što sam pretpostavljala e.coli je još bila tu a pridružio joj se i zlatni stafilokok...tad je bila gadna upala i zahvatilo je hrskavicu lječili su me trakicama u uhu,antibiotikom i kapima...bilo je super nekih 3 tjedna i onda opet svrbež i sekret,poslije kupanja začepljeno uho...naručila sam se kod privatnog otorinolaringologa koji mi nažalost također nije uspio pomoći....sve vrste antibiotika i kapi sam probala čak i norison koje nemaju veze s tim kaze doktorica (bila sam pokusni kunić)....to šopanje antibioticima je trajalo do 7mj.ove godine kad sam se oslučila na prirodnu medicinu odnosno lječenje ljekovitim biljem...već mjesec dana pijem čajeve i sve mi je gore...svrbež ne prestaje dan-noć više po noći....sekret izlazi i suši se te izgleda ko da imam rane po uhu...počelo je smrdit užasno iz oba uha po ko ustajalim pokvarenim školjkama il nešto slično nemogu razabrat točno...ponekad zna i sukrvica bit u sekretu...slabije čujem na oba uha i strah me da ne izgubim sluh...uho mi je desno zastopano vec 2 tjedna...ne znam više kome se obratiti...moram napomenut da imam jako uske zvukovode, da sam se pridržavala svih antibiotika(na štetu mog općeg zdravlja...pao mi je imunitet te me sve napalo odasvuda-standard kod antibiotika ali jako neugodno ponavljat to 7 puta) te da sam probala i čiščenje pomoću prirodnog voska onog što se zapali ali nije ni to pomoglo...molim vas za savjet ili preporuku nekog specijalista jer nemogu zaspat od muke ....hvala unaprijed!!! i ispričavam se na dugačkom pitanju al sam vam htjela sve otpočetka objasnit detaljno da mi što bolje možete pomoći...

Domagoj Parazajder, dr. med.

13.09.2010. 19:36

Svakako je potreban novi orl pregled, vjerojatno se radi o kroničnoj upali zvukovoda (što je tek potrebno utvrditi), kod koje je potrebno dugotrajno liječenje.
Možete se javiti i u moju orl ambulantu (ukoliko ste blizu ili u zagrebu), ukoliko niste, javite gdje živite da vam se može preporučiti specijalist koji se više bavi problematikom uha. Lijepi pozdrav!

kristina90

14.09.2010. 19:00

poštovani, hvala vam na vašem odgovoru...obavila sam orl pregled i dobila antibiotike i kapi ponovno...sad drzim "fige" da uspije...zivim u zagrebu i ako ne uspije ovaj put sa ovim doktorom javit cu se vama.hvala vam jos jednom! lijep pozdrav

Domagoj Parazajder, dr. med.

17.09.2010. 13:05

Nema na čemu, pozdrav!

jukioli

17.10.2010. 23:50

pozdrav.imam problem sa desnim uhom vise nego sa lijevim.kad pazljivo necim ga ispitam ,unutra cuje se kao suskanje,recimo kao da je stiropor unutra,takav je zvuk.sta vi najbolje savjetujete za to,mozda je cerumen stvrdnuo,jer pritisak popusti prilikom kupanja,a onda se opet vrati,pogotovu za hladnih dana?nisam ga nikad ispirao?skoro kao da lagano i boli?hvala..

Domagoj Parazajder, dr. med.

20.10.2010. 20:35

Opisane smetnje mogu upućivati na cerumen ali i na možebitno oštećenje sluha. Učinite pregled liječnika opće medicine koji vas može poslati na pregled orl-oga gdje se može učiniti i ispitivanje sluha, tlaka u uhu... Lijepi pozdrav!

marik

28.12.2010. 15:47

Postovani Molila bih Vas za savijet.

Naime radi se o tome da sam imala upalu lijevog uha... najprije sam probala ocisiti sa tuljcima sta se zapale... no medutim nisam uspijela nista napravit. Potom sam otisla kod doktora OP i on mi je isprao to lijelo uho. I poslao me dodatno za svaki slucaj kod specialiste... jer se cinilo da uho nije skroz isprano. Kod specialiste su mi rekli da nista nije ostalo u uhu te da je uho cisto... napravljeno je ispitivanje tlaka u oba uha... I kod ljevog uha je tlak bio malo manji nego u desnom ali u granicama normale... te su mi rekli da pijem BiloBil i zvačem žvaku jer mi je pocelo zujati u ljevom uhu nakon ispiranja. Ispitan je i zvuk i normalno cujem. No medutim kad sam dosla na kontrlu 3 tjedna poslje nije bilo nikakvih promjena...zujanje u uhu ke konstantno a tlak je ostao isti. Kasnije sam isla na kontrolu jos par put no medutim tlak se malo popravio a zujanje jos nije prestalo. Molim Vas za savijet... jer meni i dalje zuji u uhu, nista me ne boli, normalno cujem, ali imam osijecaj da mi je ovo ljevo uho osjetljivije na zvuk, i povremeno osijecam pritisak pulsa.
Kod specialista mi je vise naprosto neide... jer Biobil tablete su mi prejake, imam 29godina i smatram da je to prejako za moje godiste...a savijet da zvacem žvaku mi bas i nepomaze. Molim Vas za vas savijet.

S postovanjem.

Domagoj Parazajder, dr. med.

30.12.2010. 00:35

odgovor se nalazi u pitanju iznad...