Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Problem kod gutanja


Autor Poruka

nbajsic

20.02.2013. 18:25

Poštovani,
Imam 31g., zadnjih nekoliko dana imam čudan osjećaj kod gutanja(samo sline) kao da mi nešto stoji sa desne strane grle, kod gutanja tekućine i hrane nemam nikakvih problema. Samopregledom grla, vidio sam na ždrijelu nekakve izbočine(kao crvenkasti mjehurići) koji se nalaze sa desne strane grla. Bio sam na pregledu kod ORL specijaliste prije mjesec dana radi upale srednjeg uha koji je napomenuo da imama kronično promijenjenu sluznici ždrijela i tonzila. Da li trebam biti zabrinut ili je potrebno ponovoti pregled ORL specijaliste?

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

27.02.2013. 15:05

Poštovani, kratak pregled kod ORL specijaliste riješit će sve Vaše dileme. Temeljem opisa nisam u mogućnosti procijeniti da li se radi o normalnoj anatomiji ili bolesnoj sluznici.

nbajsic

19.04.2013. 10:30

Poštovani,
Konačno sam obavio pregled, ORL specijalist nakon uvida u grlo ustanovio je da se vjerojatno radi o cisti(izbočina na stražnjoj stiencij ždrijela). Danas sam bio naručen na operaciju i doktor je rekao da se ne radi o cisti nego o koštanoj tvorbi.

Nalaz glasi: Na stražnjoj stijenci ždrijela u orofarinksu, glatka tvorba koja prosijava žućkasto- klinički sličan cisti. U epimukoznoj i lokalnoj anesteziji učini se incizija, ali ne dođe do marsupijalizaacije. Palpatorno se opipa tvorba i konzistencije je kosti.

Preporuka je učiniti RTG od baze lubanje do toraksa, sa osvrtom na stražnju stijenku ždrijela,odnosno naprednju stijenku vratne kralježnice.

Doktor je napomenuo da se ne radi o nikakvoj tvorbi koja bi mogla uzrokovati metastaze i ostale sličene probleme.
Zabrinut sam da se ne radi o teškim problemima. Da li ste možda imali slična iskustva ili mi možete objasniti o čemu se radi i da li trebam biti zabrinut.

nbajsic

19.04.2013. 11:40

Poštovani,
Osvrt na prethodni upit: dijagnoza glasi D16.6 - Neoplasma benignum columnae vertebralis.
Molim da mi odgovorite što mi je dalje za raditi.

Hvala.

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

20.05.2013. 14:50

Poštovani, preporučujem učiniti CT glave i vrata kojim se sa preciznošću može izdiferencirati tvorba od okolnih struktura, vidjeti njezinu bazu i povezanost sa okolnim anatomskim jedinicama, kao i potvrditi koštanu građu. Ukoliko se potvrdi koštana građa, najvjerojatnije je povezana sa koštanom strukturom kralježnice. Svakako se radi o benignoj tvorbi.