Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Sinusi, devijacija septuma


Autor Poruka

lana_05

30.12.2010. 00:36

Poštovani,molila bih Vas za pomoć.

Naime, otkad znam za sebe dišem na usta, a ne na nos, odnosno vrlo teško dišem na nos. Zbog toga često hrčem. Ove zime sam se dosta razbolila i liječnica opće prakse me poslala vaditi KKS i snimati sinuse.Krv je bila u redu, no za sinuse je rekla da su mi prednji (?) skroz nerazvijeni (jel me tog treba biti strah ili?), da imam devijaciju septuma te da mi je nosna šupljina ispunjena nečim (nekom sluzi ili tako nešto). I rekla je da bih to trebala operirati te je sve to vidjela s rtg slike. Inače studiram u ZG i planiram tamo prebaciti karton i onda dalje ići kod otorinolaringologa. Mene zanima konkretno koliko traje operacija, je li to nužno napraviti (je li ona stvarno to sve mogla vidjeti s rtg slike sinusa).. Nadalje,ako sam redovni student, plaćam li tu operaciju ili to može ići besplatno? I gdje je najbolje da to obavim, po Vašem mišljenju? I ono najbitnije, zanima može li se to raditi bez krvi? Dakle, gdje u ZG rade takovu operaciju beskrvno? Ako me razumijete - jer ne želim primiti krv, ni tuđu, ni svoju.

Hvala unaprijed.

Domagoj Parazajder, dr. med.

05.01.2011. 21:20

Nerazvijenost pojedinih paranazalnih sinusa ne znači ništa (samo izostanak penumatizacije kosti); a što se konkretno sa nosom dešava može se znati samo na temelju dobrog kliničkog orl pregleda (rinoskopija) - makar se koštane deformacije nosne pregrade mogu vidjeti na rtg-u, njihov odnos sa nosnom šupljinom i utjecaj na prolaz zraka te stanje hrskavičnog dijela septuma ne mogu se vidjeti na rtg snimci. Ukoliko se na temelju orl pregleda postavi indikacija za operacijom nosne pregrade, ista se najčešće radi u općoj anesteziji, a troškove liječenja pokriva zdravstveno osiguranje (HZZO), ukoliko ga imate (ne postoji besplatno liječenje, nego ukoliko imate osnovno zdarvstveno i dopunsko osiguranje po bilo kojoj osnovi, troškove liječenja bolnici pokriva HZZO a ne vi ). Beskrvna operacija nosa ne postoji, no gubitak krvi za vrijeme i poslije operacije je vrlo malen i gotovo nikada ne zahtijeva nikakvu intervenciju, no teoretski svaka operacija nosa može ići s jakim krvarenjem zbog koje može biti potrebna transfuzija krvi. Operacija nosne pregrade u zg se rade u svim zagrebačkim bolnicama koje imaju orl odjele (Sveti Duh, S.Milosrdnice, Merkur, Rebro, Dubrava). Lijepi pozdrav!