Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Svrbež uha


Autor Poruka

aiona

13.01.2008. 21:30

Već nekoliko mjeseci konstantno me svrbe oba uha, primjetila sam i da su pretjerano vlažna, a kad ih čistim štapićima za uši (znam da nije preporučljivo, ali njima jedino mogu ublažiti nesnosan svrbež) cerumen ponekad bude smećkaste boje i vrlo neugodnog mirisa. Nakon čišćenja nekoliko puta dnevno, osjetim bolove u uhu, koji za sat-dva prođu.
U posljednje 2 godine imala sam dva puta dijagnosticiranu upalu zvukovoda, te sam ju lječila antibioticima i kapima. Nakon kure upala bi prošla (bolovi, otekline) a svrbež bi se i dalje nastavio. Specijalist otorinolaringolog mi je rekao da je upala kronična tj. da se moram pomiriti s time, no previše mi smeta, a ne bih željela prečesto piti antibiotike. Možete mi dati savjet, što mi je činiti?

Unaprijed zahvalna happy!

Domagoj Parazajder, dr. med.

15.01.2008. 11:30

Potštovana, svrbež zvukovda čest je problem, a najčešće je posljedica iritacije zvukovoda vatenim štapićima. Cerumen ima neugodan miris i smeđe je boje, no djeluje kao prirodni antibiotik i antimikotik, podmazuje kožu zvukovoda i prirodnim putem izlazi iz zvukovoda. Dakle, manipulacijom zvukovoda štapićima odstranjujete prirodnu zaštitu zvukovoda, što kao posljedicu nosi sklonost uha infekciji (upala zvukovoda), suhoći, svrbežu...
Za početak probajte izbjegavati štapić, kroz 7 dana kapajte salicilni alkohol (1%) 3x3-4 kapi u svako uho, nakon toga kapajte uho sa parafinskim uljem 3x3 kapi, te mi javite je li došlo do poboljšanja (s ovom shemom liječenja imam dobre rezultate). Iz opisanog pretpostavljam da vam je bubnjić čitav, odnosno da nemate kroničnu upalu srednjeg uha (ne zvukovoda) - u tom slučaju liječenje se orjentira prvenstveno na sanaciju srednjeg uha.

aiona

15.01.2008. 13:35

Hvala Vam na odgovoru i savjetu. Svakako ću probati terapiju kroz tjedan dana, nadam se da će se smiriti! Javit ću Vam kako je prošlo. Lijepi pozdrav!

Domagoj Parazajder, dr. med.

29.01.2008. 21:20

Samo strpljivo, i bez štapića u ušima. Pozdrav!

aiona

30.01.2008. 09:55

Pozdrav!
Prošlo je 2 tjedna od početka moje terapije sal. alkoholom i parafin. uljem. Kapala sam redovito tjedan dana, najprije alkoholom koji je pomalo peckao, a potom bi to smirila kapajući ulje. U tom periodu me nije baš svrbilo iako je osjećaj pomalo neugodan od ulja suzdržala sam se od čačkanja štapićem. Nakon što sam prestala kapati, znači zadnjih tjedan dana, opet se pojavio srbež. Kako ne znam za drugi način samo sam lagano čistila uši štapićima (vanjsku površinu uške). Obiteljska lječnica je isprala i pregledala uši jučer i tvrdi da ne vidi nikakve znakove upale. Preporučila mi je Garasone kapi, no to mi se ne čini kao dugoročno riješenje sad
Molim Vas, što da radim dalje?

Hvala!

Domagoj Parazajder, dr. med.

12.02.2008. 14:20

Poštovana, nažalost svrbež zvukovoda može biti dugotrajna gnjavaža. Pošto provedena terapija nije dovela do trajnog poboljšanja, učinite kontrolu ORL-oga i sukladno nalazu provedite terapiju. Garasone u kapima je dobar lijek za liječenje akutne upale zvukovoda, korikosteoridna komponenta može smiriti i neke elemente kronične upale zvukovoda, no obično nije trajno i definitivno rješenje. Terapija koju sam preporučio je najefektnija za vaš problem, i nažalost ne postoji konkretniji lijek koji dovodi do rješenja problema. Ukoliko je potrebno dugotrajnije liječenje, ipak ga provedite uz kontrole ORL-oga (koji sam može raditi redovite toalete zvukovoda uz primjenu lokalne terapije - opet iste ili slične kao što ste primijenjivali i sami), kapi kao što je salicilni alkohol nakon dulje upotrebe (puno dulje od tjedan dana) mogu izmacerirati kožu zvukovoda, što opet nije dobro. Nasreću, kod pacijenata kod kojih inicijalni tretman nije uspio, uz dosta strpljivosti i dosljednim provođenjem terapije uspjeh neće izostati. Sretno!

Edina123

26.09.2008. 12:30

Pozdrav doktore Domagoj!

Imam identičan problem kao i "aiona" samo što ja toliko ne koristim štapić za uho. Svrbež i ljuskice kože u uhu, te ponekad pretjerani isjjedak, su mi uslijedili nakon 3 upale u poslijednjih godinu i pol dana. Upale sam liječila antibioticima (kapsule), te zadnja dva puta Garason kapi. Upale su se povukle ali ostao je ovaj problem. Terapiju koju ste ranije preporučili "aioni", pokušala bi i ja, ali me interesira da li je smijem provoditi u ranoj trudnoći. Naime, baš zbog trudnoće, htjela bi spriječiti moguću upalu, pošto osjećam da mi je zvukovod jako iziritiran, te me je strah nove infekcije i upale.
Da li se u slučaju svrbeža, može raditi o gljivicama, bakterijama, te da li bi bilo dobro napravitit bris uha?

Domagoj Parazajder, dr. med.

26.09.2008. 19:40

Pozdrav i vama!
Najvjeroatnije nemate bakterijsku ii gljvičnu infekciju zvukovoda jer bi to moralo ići s izraženijim simptomima (bol, nagluhost), a sam bris nije potrebno raditi. Ipak bih vam preporučio pregled orl-oga da se utvrdi točno stanje vašeg uha. Kapi koje sam preporučio (parafinsko ulje) vrijede i za vas, terapija je lokalna i nije kontraindicirana u trudnoći.
Puno sreće za vas i bebu!

Edina123

28.09.2008. 12:10

Hvala puno, doktore!
U vasem odgovoru, spomenuli ste samo parafinsko ulje, znaci li to da salicilni alkohol ne trebam koristiti.
Veliki pozdrav!

Domagoj Parazajder, dr. med.

09.10.2008. 13:00

S obzirom na trudnoću, krenite s parafinskim uljem (makar ni salicilni alkohol nije kontraindiciran)

Edina123

05.01.2009. 22:50

Iako malo kasnim s odgovorom, htjela bih vam se zahvaliti jer prema Vašim preporukama riješila sam problem svrbeža i ljuskica kože u uhu. Priznajem da baš i nisam bila uporna sa kapanjem ulja u uho (često i manje od 3 puta dnevno), ali su svejedno pozitivni rezultati bili odmah primjetni. Još jednom Vam se puno zahvaljujem i želim svako dobro!

Domagoj Parazajder, dr. med.

11.01.2009. 12:40

Nema na čemu, dragi mi je da je savjet pomogao, sretno!