Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Temperatura nakon operacije krajnika 6/7 dan


Autor Poruka

bornina1411

19.12.2010. 22:15

Poštovani,

moja djevojčica stara osam godina operirala je sva tri krajnika, dne 13.12.2010. Otpuštena je kući dan nakon operacije te je još četiri naredna dana imala temperaturu tijekom cijelog dana do 37.6.Peti i šesti dan temperature nije bilo preko dana, nego navečer i to ili 37.1, 37.2, evo danas je već sedmi dan pri kraju i opet je večeras dobila temperatur 37.2. Inače bila je dobro tokom cijelog dana, malo joj se i apetit poboljšao, sama je rekla da je grlo manje boli, iako joj je još glas neobičan i govori nekako "mekano" kao beba, u grlu na rani je bijela "krasta" .
Brine me ova temperatura koja nikako da se skroz smiri.
Također su se tijekom prošlih dana javljale glavobolje kod gutanja, tj prilikom jela. Par zalogaja bi pojela sa odgođenim gutanjem i tada bi se žalila na bolove i u grlu i plakala da je boli glava, sa obje ili samo sa jedne strane iznad uha. Kada bi prestala sa jelom sve bi se smirilo i bolovi u grlu i nakon par minuta i glava.
Tijekom posljednje dvije noći se budila i plakala da je boli glava, sa jedne strane ili sa druge strane...
Napominjem, da se ove noćne glavobolje, nisu javljale nikada do sada, a niti tijekom dana se već dugo nije žalila da je boli glava.
Molim za vaše mišljenje i uputu što nam je činiti.
Hvala unaprijed.

Domagoj Parazajder, dr. med.

30.12.2010. 00:35

Tjhelesna temperatura koja uvečer iznosi 37,2 nije nikakav razlog za brigom i vrlo je česta nakon operativnih zahvata. Bol koju dijete projicira u glavu (preciznije u i oko uha) je refleksna bol koja nastaje podraživanjem živčanih završetaka za bol u ždrijelu (na mjestu operacije), jer se istim živčanim vlanima prenosi i osjet boli za uho, te je također normalna pojava nakon operacije (glavobolje na drugoim lokalizacijama nisu uobičajen simptom nakon operacije krajnika i ukoliko su jake, potrebna je kontrola liječnika). Potrebna je dobra analegzija dijeteta prije obroka (paracetamol, dalsi sirup i sl.). Ukoliko dijete zbog bolova slabije jede, preporuča se uzimanje visokokalorijskih prepravaka u obliku napitaka (idu na recept od pedijatra) u postoperativnom periodu (pediasure i sl...). Lijepi pozdrav!